Pagina wordt geladen ...
zoeken

Binnensanering

'Waarom is een binnensanering zo duur', is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Door uit te leggen wat een binnensanering inhoudt wordt dit duidelijk.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

Binnensanering schuur

Is het een binnensanering of een buitensanering?

In principe zijn alle saneringen binnen een gebouw binnensaneringen. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Een (verplichte) asbestinventarisatie zal duidelijk maken of er sprake is van een buiten- of binnensanering. Een asbestsaneerder is dus zelf niet degene die dat bepaalt.

Bij een binnensanering moet er een containment worden gebouwd. Dit is een afgesloten ruimte die ervoor moet zorgen dat er geen asbestvezels naar de omgeving kunnen ontsnappen. Een containment wordt doorgaans gebouwd van hout en folie. Dat folie moet wel stevig zijn, stevig genoeg dat het niet kan bezwijken (imploderen) onder de onderdruk. 

Op de containment wordt namelijk een onderdrukmachine (een ODM) aangesloten die tijdens de werkzaamheden moet zorgen voor een minimale onderdruk van 20 Pascal. De onderdrukmachine doet niets anders dan lucht afzuigen uit het containment en zorgt ervoor dat de asbestvezels die onvermijdelijk vrijkomen tijdens de sanering worden weggezogen en opgevangen in het speciale HEPA-filter. Stel dat er tijdens het saneren een scheurtje in het folie zou ontstaan dan kan er door de onderdruk alleen lucht van buiten het containment naar binnen worden gezogen. Andersom kunnen asbestvezels niet uit het containment ontsnappen. 

De onderdrukmachine doet dus niets anders dan lucht afzuigen uit het containment en zorgt ervoor dat de asbestvezels die onvermijdelijk vrijkomen tijdens de sanering worden weggezogen en opgevangen in het speciale HEPA-filter. Per project wordt bepaald welke capaciteit er nodig is aan ODM's. De lucht in het containment moet namelijk minimaal ca. 8 keer per uur kunnen worden ververst. Bij een grotere binnensanering, zoals bijvoorbeeld in de stal op de foto hierboven, kan dat betekenen dat er meerdere ODM's nodig zijn. 

Om te kunnen monitoren of tijdens de sanering de vereiste onderdruk wel aanwezig is wordt op het containment ook een onderdrukregistratie-monitor (ODR) aangesloten. Daarmee wordt, zowel op papier als digitaal, continu geregistreerd wat de actuele onderdruk is. Het apparaat geeft een luid signaal als de onderdruk onder het ingestelde minimum zakt. Als de onderdruk tijdens de sanering om welke reden dan ook onder de 20 Pascal zakt, moeten de werkzaamheden worden gestopt. Er moet dan worden gezorgd dat de onderdruk weer op orde is, voordat verder kan worden gewerkt.

Op het containment wordt een decontaminatiesluis aangesloten zodat de saneerders het containment veilig kunnen betreden en verlaten. Bij grote saneringen kan soms de douchewagen op het containment worden aangesloten. Voor de saneerders wel zo prettig, want de douchewagen is verwarmd en aanzienlijk ruimer dan het alternatief; een 3-traps opbouwsluis. Zo'n 3-trapssluis bestaat uit 3 gekoppelde compartimenten, elk ca. 1 x 1 m¹ groot. Er is een schone ruimte, een doucheruimte en een vuile ruimte. Verlaat een saneerder het containment dan laat hij zijn (wegwerp)kleding achter in een afvalzak in de vuile ruimte. Alleen het volgelaatsmasker en de aanblaasunit gaan mee naar de doucheruimte. In die ruimte doucht de saneerder en maakt hij zijn apparatuur grondig schoon. Daarna kan hij zich in de schone ruimte weer aankleden.

Het verwijderde asbest wordt in het containment verpakt in stevige kunststof zakken voorzien van asbestopdruk. Deze zakken worden volledig met tape dichtgemaakt. Daarna worden ze in de sluis afgespoeld waarna ze naar de asbestcontainer kunnen worden gebracht. Soms is de hoeveelheid asbest zo groot dat uitsluizen via de 3-trapssluis niet mogelijk is. Ook kan het voorkomen dat een gesaneerde bron qua omvang of gewicht niet is uit te sluizen. In zo'n situatie mag het asbest, verpakt natuurlijk, ook in het containment achterblijven. Bij de eindinspectie moet de laborant dan wel alles goed kunnen inspecteren. Als dit klaar is wordt de ruimte schoon gezogen en moet deze met vochtige doeken gereinigd worden.

Binnensanering

Is de asbestsanering goed afgerond?

Als het asbest is verwijderd moet het containment volledig schoongemaakt worden. Dat gebeurt door middel van stofzuigen en het gebruik van vochtige doeken.

Daarna moet er een eindcontrole gedaan worden. Deze eindcontrole wordt door een onafhankelijk laboratorium uitgevoerd. Bij de eindcontrole wordt het containment om te beginnen visueel gecontroleerd. Is de ruimte op het oog helemaal schoon dan volgt de luchtmeting. Daarbij wordt gecontroleerd of de asbestconcentratie in de lucht onder de toegestane waarde blijft. Afhankelijk van het soort asbest dat is gesaneerd wordt er bij de luchtmeting 2 of 4 uur lucht afgezogen uit het containment. Die lucht wordt afgezogen via pompjes voorzien van speciale filters. Aan het eind van de luchtmeting worden die filters onder een microscoop gelegd waarbij de laborant het aantal aanwezige asbestvezels telt. Blijft het aantal aangetroffen vezels onder het toegestane maximum dan wordt de ruimte vrijgegeven. Zodra dat gebeurt kunnen de saneerders het containment weer gaan afbreken.

U begrijpt, met het opbouwen en na afloop afbreken van het containment, het uitgebreide schoonmaken en de eindmeting die minimaal zo'n 2,5 uur duurt maken dat het verwijderen van een relatief kleine hoeveelheid asbest een arbeidsintensieve en daarmee, helaas, al snel een vrij prijzige klus is.

Zowel binnen- als buitensaneringen kunnen wij voor u uitvoeren.

Wij kunnen zorgdragen voor een volgens de wettelijke voorschriften uitgevoerde asbestsanering. Zowel binnensaneringen als buitensaneringen.

Neem gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Meer over asbestsanering

 

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

zoekmachine marketing dotsolutions