Pagina wordt geladen ...
zoeken

Vraagbaak asbestsanering

Tal van vragen bereiken ons over asbestsanering. In onze vraagbaak over asbestsanering treft u tal van informatie die u als eigenaar van een bedrijfspand zou moeten weten. Hebt u nog andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

 

Is asbest gevaarlijk?

Asbest is vooral gevaarlijk wanneer asbestvezels vrijkomen.

Asbest zoals we dat vaak tegenkomen (golfplaten, dakbeschot) is niet direct gevaarlijk. Dat komt doordat de vezels vastzitten in een ander materiaal. Golfplaten bijvoorbeeld bestaan voor het grootste deel uit cement. Daar is een hoeveelheid asbestvezels (doorgaans tussen de 2 en 30%) aan toegevoegd om de platen sterker en brandveiliger te maken. Zolang de platen in goede conditie zijn is het asbest, zoals dat heet, hechtgebonden en is er weinig gevaar. Dat gevaar onstaat wel bij werkzaamheden (boren, zagen, breken), maar ook wanneer er sprake is van verwering of beschadiging.

Maar let op: er zijn ook materialen waaruit asbest juist heel makkelijk los kan komen en die zijn wel gevaarlijk! Dit niet-hechtgebonden asbest komt bijvoorbeeld voor in isolatieplaten en spuitisolatie, in oude kachels (asbestkoord) of onder vloeren (asbestpapier). Bij twijfel; neem geen risico, blijf er van af en laat het door een inventarisatiebedrijf onderzoeken. Hoe gevaarlijk asbest kan zijn blijkt wel uit onderzoek van TNO: er overlijden jaarlijks meer mensen aan asbest gerelateerde ziektes dan in het verkeer.

 

Mag ik zelf asbest storten bij de gemeente?

Zelf asbest verwijderen, dat mag toch?

“Als particulier mag ik zelf 35 m² asbest verwijderen en bij de gemeente inleveren. Als ik dan gewoon 6 x naar de stort rijd ben ik toch ook van mijn dak van ongeveer 200 m² af?”

Antwoord: Onder bepaalde voorwaarden mag een particulier in veel gemeenten inderdaad 35 m² aan bepaalde asbesthoudende materialen verwijderen en afvoeren. Die hoeveelheid geldt echter niet per keer dat u naar de stort gaat, maar per kadastraal perceel. En u mag dit slechts éénmalig doen.

 

Zelf asbest verwijderen?

Met een paar vrienden asbest verwijderen.

Zelf asbest verwijderen, dat mag toch?

“Ik haal met een paar vrienden dat dakje er wel een keer af op een zaterdag. Die doen dat als vriendendienst, daar is toch niks op tegen?”

Antwoord: Áls u al voldoet aan de voorwaarden waaronder u als particulier zelf asbest mag verwijderen, dan mag u dat enkel en alleen als eigenaar zelf doen. Of uw vrienden het nu gratis doen, voor een krat bier of tegen betaling, in alle gevallen is er sprake van een arbeidsrelatie en bent u in overtreding.

In welke materialen zit asbest?

Tot 1994 is asbest veel verwerkt in bouwmaterialen zoals golfplaten.

Maar ook in bijvoorbeeld schoorstenen, dakgoten, gevelbekleding, kit, vloerzeil en bloembakken is asbest vroeger veel verwerkt. Minder bekend misschien, maar asbest is vroeger ook toegepast in behang, strijkijzers, thermosflessen, broodroosters en zelfs hittebestendige kleding.

Is er risico bij verwering van asbest golfplaten?

Wanneer asbest golfplaten nog vrij nieuw is er weinig riscio. Als golfplaten 20 jaar of ouder zijn beginnen ze echter steeds meer te verweren.

Door verwering komt er bijvoorbeeld, van asbest golfplaten van ca 20 jaar oud, per m² jaarlijks ongeveer 1 gram asbest vrij. Bij een stal of schuur van 1000 m² is dat dus 1 kilo per jaar. Dat zijn dus asbestdeeltjes die verwaaien of door uitspoeling van regen in het milieu terecht komen.

Moet je als werkgever asbestbeleid ontwikkelen?

Als werkgever hebt u een aantal verplichtingen wanneer het over asbest gaat.

Worden uw medewerkers blootgesteld aan asbest dan moet u de werkplek afzetten en een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Op het moment dat dit geen risico's oplevert kunt u het asbest laten zitten maar dient er wel een asbestbeheersplan worden opgesteld.

Heb je als school te maken met asbest?

Gemeenten en/of schoolbesturen dienen te weten of er asbest in de school zit.

Daarom is een asbestinventarisatie onvermijdelijk.

Wat te doen bij milieuschade door asbest?

U heeft ongetwijfeld een brandverzekering. Wist u echter dat u, als eigenaar van een asbestdak, aansprakelijk kunt worden gesteld voor alle gevolgschade die ontstaat bij bijvoorbeeld brand?

Denk aan bijvoorbeeld het reinigen van de gehele omgeving als er bij de brand asbestdeeltjes blijken te zijn verwaaid. Mocht u dus besluiten uw dak nog even niet te renoveren, check dan bij uw verzekeraar of u voor dergelijke schades aanvullend verzekerd bent!

Wie betaalt de kosten voor asbestsanering?

In principe betaalt u zelf de kosten voor asbestverwijdering.

In een aantal gevallen zijn er subsidies bij asbestverwijdering, voorheen voornamelijk voor bedrijven, maar tegenwoordig onder bepaalde voorwaarden ook voor particulieren.

Waarom kost asbestsanering zoveel geld?

Veel mensen zitten ermee, of komen er binnen afzienbare tijd mee te zitten: ze moeten van hun asbestdak af. En dat kost veel geld, dat is algemeen bekend. Maar waarom is het nu eigenlijk zo duur?

Waarom kost asbestsanering zoveel geld?

asbest verwijderen

Astbestsanering

Wij kunnen u van dienst zijn bij asbestsanering:

  • asbestinventarisatie
  • asbestsanering (asbestverwijdering) zowel binnen als buiten
  • dakrenovatie en gevelrenovatie

Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

 Meer over Asbestsanering

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

internet marketing dotsolutions