Pagina wordt geladen ...
zoeken

Asbest bij aan- en verkoop van een woning

Regelmatig krijgen we vragen van mensen die bezig zijn met de aankoop van een nieuwe woning waarvan het vermoeden bestaat dat er asbest in zit. Wat kun je dan als koper het beste doen? In hoeverre moet de verkoper de koper inlichten over het wel of niet aanwezig zijn van asbest?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

asbest in uw woning melden

Meldingsplicht asbest bij verkoop woning

De verkoper is verplicht om asbest te melden. Doet hij dat niet, kan de koper hem aanspreken op een verborgen gebrek. De verkoper is echter niet verplicht om aanwezig asbest te verwijderen. U kunt natuurlijk wel met elkaar afspreken dat u de woning alleen koopt als alle asbest aantoonbaar (en volgens de regels) is verwijderd.

Dat de verkoper verplicht is om aanwezig asbest te melden klinkt misschien hoopvol voor kopers die onverwacht met asbest worden geconfronteerd, maar meestal valt dat tegen. Simpel gezegd is het zo dat de verkoper alleen hoeft te melden dat er asbest aanwezig is, meer niet. Dus niet wat voor soort asbest, hoeveel of waar het zich precies bevindt. In veel koopaktes wordt asbest ook simpelweg uitgesloten. Of er wordt een ouderdomsclausule toegevoegd waarin staat dat de “koper bekend is met de ouderdom van de woning en dat de gebreken die het gevolg zijn van ouderdom van de woning, voor risico van de koper komen”.

Asbestinventarisatie is de veilige route

Het is dus vooral aan de koper zelf om te zorgen dat hij aan de informatie komt die hij graag wil hebben:

  • Is er asbest aanwezig?
  • Waar bevindt het zich?
  • Hoeveel asbest is het precies?
  • Wat gaat het kosten om het asbest te verwijderen?

Juist dit soort vragen worden ons vaak gesteld, maar helaas kunnen wij ze niet beantwoorden. Om zeker te zijn van uw zaak kunt u het beste een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Dit kost weliswaar geld maar wanneer u serieus overweegt een woning te kopen, is zo’n onderzoek goed besteed geld.

Soorten asbestinventarisaties

Er zijn verschillende soorten inventarisaties die u kunt laten doen:

  • een Quick-scan kost het minst, maar dit is ook niet meer dan een visuele inspectie. Een Quick-scan volstaat niet voor het indienen van een sloopmelding.
  • u kunt ook een complete asbestinventarisatie laten uitvoeren. Daarbij worden bv ook monsters genomen die in een laboratorium worden onderzocht. Een dergelijk inventarisatierapport kunt u wel gebruiken bij het indienen van een sloopmelding. Het is mogelijk om een bepaald deel van een woning of gebouw te laten onderzoeken, bv alleen het dak. Heeft u al zo’n volledig rapport laten opstellen dan kunnen wij aan de hand daarvan meestal een gerichte offerte voor u maken.
  • u kunt bij een asbestinventarisatie zelf kiezen of u ook wilt dat er destructief onderzoek wordt verricht. Er wordt dan ook gezocht naar verborgen abest. Dit is vooral afhankelijk van wat u van plan bent aan werkzaamheden te gaan doen. U kunt dat het best met uw inventariseerder overleggen, hij of zij kan u hierin adviseren.

Meer over asbestinventarisatie

Kies voor gecertificeerde bedrijven

Zonder een rapport is asbest saneren niet toegestaan. Een asbestinventarisatie uitvoeren mag alleen worden gedaan door bedrijven die in het bezit zijn van een "Procescertificaat Asbestinventarisatie". 

Via Google is altijd wel een "Procescertificaat Asbestinventarisatie" gecertificeerd bedrijf bij u in de buurt te vinden.

 Vragen over asbestverwijdering

Asbest uit uw woning verwijderen?

Zit er asbest in uw woning? Wij kunnen dit voor u verwijderen.

Neem bij vragen contact met ons op.

Contact met ons opnemen

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

internet marketing dotsolutions