Pagina wordt geladen ...
zoeken

Asbest bij aankoop en verkoop van een woning

Regelmatig krijgen we vragen van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning waarvan het vermoeden bestaat dat er asbest in zit. Wat kun je dan als koper het beste doen? In hoeverre moet de verkoper de koper inlichten over het wel of niet aanwezig zijn asbest?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

asbest in uw woning melden

Meldingsplicht asbest bij verkoop woning

De verkoper is verplicht om asbest te melden. Doet hij dat niet, kan de koper hem aanspreken op een verborgen gebrek. De verkoper is echter niet verplicht om aanwezig asbest te verwijderen. U kunt natuurlijk wel met elkaar afspreken dat u de woning alleen koopt als alle asbest aantoonbaar (en volgens de regels) is verwijderd.

Dat de verkoper verplicht is om aanwezig asbest te melden klinkt misschien hoopvol voor kopers die onverwacht met asbest worden geconfronteerd, maar meestal valt dat tegen. Simpel gezegd is het zo dat de verkoper alleen hoeft te melden dat er asbest aanwezig is, meer niet. Dus niet wat voor soort asbest, hoeveel of waar het zich precies bevindt. In veel koopaktes wordt asbest ook simpelweg uitgesloten. Of er wordt een ouderdomsclausule toegevoegd waarin staat dat de “koper bekend is met de ouderdom van de woning en dat de gebreken die het gevolg zijn van ouderdom van de woning, voor risico van de koper komen”.

Asbestinventarisatie is de veilige route

Het is dus vooral aan de koper zelf om te zorgen dat hij aan de informatie komt die hij graag wil hebben:

  • Is er asbest aanwezig?
  • Waar bevindt het zich?
  • Hoeveel asbest is het precies?
  • Wat gaat het kosten om het asbest te verwijderen?

Juist dit soort vragen worden ons vaak gesteld, maar helaas kunnen wij ze niet beantwoorden. Om zeker te zijn van uw zaak kunt u het beste een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Dit kost weliswaar geld maar wanneer u serieus overweegt een woning te kopen, is zo’n onderzoek goed besteed geld.

Soorten asbestinventarisaties

Er zijn verschillende soorten inventarisaties die u kunt laten doen:

  • een Type-0 kost het minst, maar dit is ook niet meer dan een quickscan waarbij de woning puur visueel wordt geïnspecteerd. Een Type-0 rapport volstaat niet voor het indienen van een sloopmelding.
  • u kunt ook een Type-A onderzoek laten uitvoeren. Daarbij worden bv ook monsters genomen die in een laboratorium worden onderzocht. Een inventarisatierapport Type-A kunt u wel gebruiken bij het indienen van een sloopmelding. Heeft u zo’n Type-A rapport laten opstellen dan kunnen wij aan de hand daarvan meestal een gerichte offerte voor u maken.

Meer over asbestinventarisatie

Kies voor gecertificeerde bedrijven

Zonder een rapport is dit niet mogelijk. Een asbestinventarisatie uitvoeren mag alleen worden gedaan door bedrijven die "Procescertificaat asbestinventarisatie"
gecertificeerd zijn.

Via Google is altijd wel een "Procescertificaat asbestinventarisatie" gecertificeerd bedrijf bij u in de buurt te vinden.

 Vragen over asbestverwijdering

Asbest van uw woning verwijderen?

Zit er asbest in uw woning? Wij kunnen dit voor u verwijderen.

Neem bij vragen contact met ons op.

Contact met ons opnemen

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

internet marketing dotsolutions