Informatie aanvragen Vacatures
0528-263684

Lasogen

Lasogen ontstaan als je ogen teveel worden blootgesteld aan ultraviolette straling. Dit kan bij lassen heel snel het geval zijn. Wat zijn: lasogen? Wat kun je er aan doen? Maar veel belangrijker nog: Hoe kun je het voorkomen?

Wat is het?

Lasogen

Lasogen, (fotokeratitis, sneeuwblindheid) is een vorm van hoornvliesontsteking. Het doorzichtige deel van het oog waar het licht door naar binnen valt verbrandt oppervlakkig. Het hoornvlies is heel gevoelig.

Lasogen ontstaan als het oog blootstaat aan ultraviolette (UV) straling. Bij het lassen geeft de plasmaboog zeer fel licht af, met vooral UV straling. Dit kan niet alleen lasogen veroorzaken maar ook verbranding van de huid. Vooral bij TIG-lassen is de uv straling erg sterk. Soms is een paar seconden in de pit van de lasboog kijken genoeg om lasogen te veroorzaken.

Ook kun je lasogen oplopen als je dichtbij iemand staat die aan het lassen is.

Symptomen bij lasogen

 • Gevoel alsof je zand in de ogen hebt.
 • Soms is het oogwit wat rood gekleurd door vaatverwijding.
 • Tranende ogen, wazig zien.
 • Hoofdpijn

Wat kun je er aan doen?

Huis tuin keuken middel bij lasogen

Over het algemeen genezen lasogen snel vanzelf. De behandeling is vooral gericht op het onderdrukken van de pijn. Een huisarts kan hiervoor bijvoorbeeld oogzalf of verdovende oogdruppels voorschrijven.

Verder zijn er veel huis-tuin en keukenmiddelen. Bijvoorbeeld:  natte kompressen, plakjes komkommer op de oogleden, rauw gesneden aardappel op de oogleden. Paar druppeltjes melk in de ogen. De werking hiervan is niet medisch bewezen, en wij willen niet op de stoel van de medici gaan zitten.

Dat lasogen snel genezen wil niet zeggen dat je er laconiek mee om moet gaan. Ten eerste heb je er erg last van, maar ten tweede kunnen je ogen er blijvende schade van oplopen. Op den duur kun je staar krijgen. 

Je kunt het vergelijken met het feit dat je steeds een schaafwondje oploopt op dezelfde plek. Het plekje zal wel steeds herstellen maar op den duur zal de huid toch dikker worden. Zo’n zelfde soort proces kan plaatsvinden met je hoornvlies.

In dit geval gaat dus echt op: voorkomen is beter dan genezen!

Hoe voorkom je lasogen?

Voorkom lasogen

Gebruik bij het lassen altijd een laskap of lashelm. Kijk als omstander nooit naar de pit van de lasboog, maar ook niet in de richting van het licht van het lassen.

Een zijn twee soorten lashelmen, de passieve lashelm en de automatische lashelm

De passieve lashelm (ook wel: standaard of traditionele lashelm) moet door de gebruiker omhoog geklapt worden, dan positioneert de lasser de elektrode of toorts en als de lasser klaar is om de boog te starten kan hij/zij met een knik de lashelm dichtklappen.

Voordelen:

 • Biedt goede bescherming door de lens van donker ultraviolet en infrarood bedekt glas.
 • Relatief goedkope oplossing om bescherming te bieden

Nadelen:

 • Voor minder ervaren lassers kan het moeilijk zijn de elektrode of toorts te positioneren als de lashelm wordt dichtgeklapt. Dit kan een slechte start van de lasnaad betekenen.
 • De herhaaldelijk actie dat helm op en dichtgeklapt moet worden kan leiden tot een vermoeide nek.
 • Soms klikt de helm niet snel genoeg dicht zodat je alsnog lasogen oploopt.

De automatische lashelm reageert op het licht. Als de lashelm niet actief is heeft deze vaak een lens met een schaduw van 3 of 4. Zo kan de lasser goed door de lens kijken. Als de sensoren de start van een lasboog opmerken veranderd de lens binnen een fractie van een seconde naar een schaduw van 8 tot 13.

Voordelen:

 • Biedt goede bescherming.
 • Lashelm hoeft niet telkens open en dicht geklapt te worden. Zo kan de positionering van de elektrode of toorts perfect uitgevoerd worden.
 • Je kunt je werk goed uitvoeren zonder dat je last krijgt van een vermoeide nek.

Nadelen:

 • Deze lashelmen zijn duurder dan de traditionele lashelm.
 • Lashelm kan snel beschadigen en de sensoren kunnen verslijten of kapot gaan, ook zijn batterijen nodig.

Lasscherm

Lasscherm

Er bestaan ook lasschermen. Een lasscherm beschermt de voorbijganger tegen laslicht en stralingen. Je kunt de werkplek van de lasser er mee afschermen als er andere werknemers (en derden) in de omgeving aanwezig zijn.

Niet alleen het gebruik van een lasbril en een lasscherm is belangrijk, gebruik ook een lasoverall, lashandschoenen en hals/keel bescherming.

Informatie over lassen

Lasnaad

Heeft u laswerk wat u wilt uitbesteden? Dan bent u bij gebr. Middelveld aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in lastechniek. 

Neem gerust contact met ons op.

Meer over lassen