Informatie aanvragen Vacatures
0528-263684

Vrijheidsmonument Alteveer

Onder grote belangstelling is naast de kerk in Alteveer op 7 april om 19.00 uur het vrijheidsvenster onthuld.

Alteveer heeft een nieuw vrijheidsmonument

onthulling vrijheidsvenster

Naast de kerk in Alteveer is op 7 april het vrijheidsmonument onthuld. Dit monument is op de plaats gekomen waar ooit een kunstwerk stond (de parkeerplaats tussen de Nieuwstraat en het kerkgebouw). Het nieuwe monument is gemaakt door Segnod d’Arte uit Groot-Ammers. Het ontwerp is gemaakt door de leden van het comité. Dit comité is ontstaan toen er in het najaar van 2015 werd stilgestaan bij het 100 jarig bestaan van het kerkgebouw. Tijdens de voorbereiding van de viering van dit bestaan groeide het besef onder de bevolking dat het niet vanzelfsprekend is dat we in vrijheid leven. Onder verantwoordelijkheid van het Plaatselijk Belang is toen  het comité ontstaan om het idee uit te werken voor een toekomstig herdenkingsmonument. Een plek waar de herinneringen aan het oorlogsverleden levend gehouden kunnen worden.

Vrijheidsvenster van RVS

alteveer vrijheidsvenster

In Alteveer-Kerkenveld zijn er 5 straten vernoemd naar 5 verzetshelden uit de 2e wereldoorlog, maar heel veel mensen, zowel jong als oud, weten niet dat deze straatnamen met die achtergrond tot stand zijn gekomen. Hieruit blijkt dus dat het belangrijk is om gebeurtenissen uit het verleden te blijven benoemen. Uit de gesprekken die gevoerd zijn met nabestaanden is echter ook naar voren gekomen dat het niet zozeer om de 5 verzetshelden hoefde te gaan. Er is namelijk ook door veel andere mensen iets gedaan voor de vrede. Het comité heeft in haar eerste vergadering daarom besloten dat het monument een plaats moet worden waar het herdenken een bredere context krijgt dan alleen de 2e wereldoorlog.

Op een betonnen sokkel is een RVS frame als een gebroken venster geplaatst. In het vrijheidsmonument kun je de volgende gedachten terugzien:

  • Vrijheid geef je door. “Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst”.
  • Kijken door een “Venster van de Vrijheid”. Door een venster kijken naar het verleden met een “breuklijn”. Maar je kunt ook een zodanige positie innemen tijdens het kijken dat het venster “heel” is. Dan kijk je door het venster naar de toekomst.

Er is voor gekozen om bij het monument geen namen of gebeurtenissen te vermelden. Zo kan iedereen zijn eigen gedachten vormen over vrijheid.

RVS informatiebord en frame

rvs bankje bord

Het comité wilde graag bij het monument een nieuw bankje en een informatiebord over het monument plaatsen, zij hebben hiervoor een ontwerp gemaakt. Omdat er RVS in het monument verwerkt is, is er gekozen voor RVS in het bankje en het informatiebord. Met het ontwerp zijn ze bij ons bedrijf terecht gekomen en wij hebben de constructie voor het bankje en de constructie voor het bijbehorende bord mogen maken.

Voor het bankje en het bord is gebruik gemaakt van geslepen dikwandige RVS-kokers. De verbindingen zijn gemaakt door middel van TIG-lassen. Bij de lasnaden verkleurd het RVS. Omdat deze verkleuring te verwijderen is de omgeving rond de lassen behandeld met beitspasta.

Het bankje en het bord vormen een mooi geheel met het monument. 

Maatwerk

winkel alteveer

Het is onze onze specialiteit om uw  ideeën om te zetten naar maatwerk. Denkt u: het is technisch onmogelijk? Neemt u gerust contact met ons op. Misschien kunnen wij u van dienst zijn.

Andere projecten constructiewerk