Informatie aanvragen    
0528-263684

Thermodynamische panelen

Thermodynamische panelen onttrekken warmte uit de omgevingslucht. Samen met de warmtepomp vormen deze panelen het thermodynamisch warmtepompsysteem.

Hoe werkt het?

Thermodynamische panelen

Verdampingspanelen om mee te verwarmen. Het koelmiddel met een negatief kookpunt loopt via een gesloten circuit door de verdampingspanelen heen.

Door de omgevingswarmte wordt het gas samen gedrukt en daardoor stijgt de temperatuur van het gas. Als het koelmiddel is opgewarmd door de omgeving geeft het koelmiddel (dat nu in verdampte toestand is) de warmte af aan een warmtewisselaar met behulp van een compressor.

De warmtewisselaar geeft deze warmte dan weer door aan het water en het verdampte koelmiddel wordt weer vloeibaar doordat het afkoelt.

Dit proces herhaalt zich steeds. Een thermo dynamisch paneel is de verdamper van de warmtepomp.

Thermo dynamisch warmtepompsysteem

Warmtepomp

Dit is de warmtepomp gecombineerd met de thermische zonnepanelen.

Er zijn geen ingrijpende aanpassingen nodig aan uw huidige systeem maar er moet wel ruimte zijn om de warmtepomp te plaatsen. De warmtepomp is groter dan de CV-ketel hier moet wel rekening mee gehouden worden.

Het warmtepompsysteem levert een hoog rendement en veroorzaakt nauwelijks verontreiniging.

Het systeem biedt de mogelijkheid om volledig van gas af te komen.

Meer over warmtepompen

 

Wat is mijn opbrengst?

Warmtepomp

De thermodynamische panelen hebben een zeer hoog rendement. U kunt als gebruiker behoorlijk energie besparen. De panelen hebben een hoge COP.

COP staat voor: Coëfficiënt of Performance of te wel de verhouding van het energieverbruik en de energie opbrengst.

Voor de aanschaf van een warmtepomp kunt u een financiële ondersteuning krijgen, deze subsidie heet Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Meer over subsidie

Waar kunnen de verdampingspanelen geplaatst worden?

Thermodynamische panelen Thermodynamisch paneel geplaatst

Er zijn veel mogelijkheden om de thermodynamische panelen te plaatsen. Ze kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden. Ze doen hun werk onder alle weersomstandigheden. De panelen moeten onder een hoek van 30-90 graden geplaatst worden. Ze kunnen dus tegen een muur geplaatst worden maar ook bijvoorbeeld op het dak. Een goede mogelijkheid is ze onder de zonnepanelen te plaatsen.

De thermodynamische panelen wekken warmte op en de zonnepanelen wekken elektriciteit op. Deze elektriciteit kan onder andere weer gebruikt worden om het systeem draaiend te houden.

Er zit verschil in de panelen qua aansluiting, de panelen hebben een linkse of rechtse aansluiting voor de koelleidingen. 

Systeem in de praktijk

hardsolderen

Bij onze opdrachtgever is voor de cv installatie van de woning gekozen voor een thermodynamische warmtepomp van ca. 24 kW (type Energie EST SB16). Het systeem bestaat uit een binnen unit die geplaatst is in de technische ruimte. De binnenunit wordt koelzijdig aangesloten op 16 thermodynamische panelen.

De regeling van het systeem moet worden aangestuurd door een externe thermostaat.

Voor de warmwaterbereiding zijn er 2 stuks 300 liter warmtepompboilers (type Energie EST ECO300l) geleverd en geplaatst. Het paneel van de ene boiler wordt op het dak geplaatst, het paneel van de andere boiler is aan de gevel gemonteerd.

PV installatie

Afbeelding

De installatie bestaat uit 24 DMEGC 290 Wp monokristallijn (zwarte) panelen. De panelen zijn uitgevoerd met met optimizers, deze optimizers zorgen er voor dat de opbrengst van de panelen niet onderling beïnvloed worden met schaduwwerking.

De panelen worden gemonteerd op het pannendak (opdak systeem) en worden onderling doorverbonden. De omvormer is een Solar Edge SE7K 3 fasen omvormer. 

Meer over PV-panelen

Wilt u ook weten of thermo dynamische panelen wat voor u zijn?

Spinnenkop

Wij informeren u graag over de toepassing. Neemt u voor meer informatie contact met ons op of kom bij ons langs in Alteveer.

Meer over de warmtepomp