Pagina wordt geladen ...
zoeken

Verstopping? of mankement?

Heeft u als er een hevige bui is lekkage? Dan denkt u waarschijnlijk dat er een mankement is aan de goten of de afvoeren. Misschien is er helemaal niet zoveel aan de hand en kunt u het zelf oplossen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

Heel vaak is namelijk het probleem dat de goten of afvoeren verstopt zijn. Wellicht kunt u het probleem zelf verhelpen. Uiteraard zijn wij u graag van dienst maar om u op kosten te jagen waar dit niet nodig is gaat ons te ver!

drap dakgoot

Problemen met de afvoer van de goten

Weet u hoe het komt dat er juist in de zomer veel problemen zijn met de afvoer van de goten?

Wij gaan het u vertellen. De grondslag van dit probleem ligt al in de herfst. Namelijk in de herfst valt, zoals wel bekend, het blad van de bomen. Als dit blad niet wordt weggehaald uit de goten gaat het blad rotten en er ontstaat een papje in uw goten.

Het moment dat u het best de goot kan schoonmaken is dan ook voordat dit gebeurt, aan het eind van de herfst.

Leuk advies, maar wat als dat niet gebeurt is? Dan gaat het proces verder. In de zomer zal het papje van rottende bladeren op gaan drogen en een koek vormen. Als er nu een extreem droge periode volgt zal deze koek uitdrogen en loslaten.

dakgoot vervuiling

Bladeren koeken aan in de goot

In de zomer zijn er soms heftige buien. Een uur tevoren hebben we een stralend zonnetje, en dan opeens komt het water met bakken de lucht uit. Het regenwater dat op uw dak valt moet allemaal via de goten en regenpijp worden afgevoerd. En dat kan soms best veel water zijn!

De losgelaten koek van bladeren gaat dan drijven en spoelt op de afvoer. Zo wordt de afvoerbuis afgesloten de goot kan het niet meer aan en zal overstromen. In veel gevallen is de achterkant (kant aan de muur) van de goot hoger dan de voorkant en dan zal het water dus over de goot komen maar verder gebeurt er verder niet zo veel. Is het nu zo dat het water er aan de muurkant overgaat loopt u het risico dat het water naar binnen zal komen. Dan heeft u lekkage en dit gaat vaak gepaard met veel schade.

lekkage gedekt verzekering

Dekking waterschade

Waterschade wordt door de verzekering gedekt, maar…

dit is alleen het geval als de lekkage niet uw eigen schuld is! U zult begrijpen dat als bovenstaande van toepassing is dit niet het geval is. Ook hier gaat op: voorkomen is beter dan genezen.

Dus: als u nu in de herfst de dakgoten en afvoeren niet hebt schoongemaakt. Is dit misschien alsnog het moment?

Stabiel op de ladder bij het schoonmaken

Hoe maak je de dakgoot schoon?

Als u hoge goten hebt, hebt u uiteraard een ladder nodig. Wees dus voorzichtig, en plaats de ladder op de juiste manier.

Enkele tips hoe je de ladder veilig plaatst zijn:

  • Zorg voor een stabiele ondergrond.
  • Zet je voeten tegen de poten en houd dan je armen gestrekt recht vooruit. Je moet de laddersport dan gemakkelijk vast kunnen pakken, de ladder staat dan in een hoek van 75 graden.
  • Zet de ladder zo mogelijk vast.
  • Blokkeer ramen en deuren waar je de ladder voor plaatst.

dakgoot na
Schoonmaken van de dakgoot

  • Schep alle losse afval uit de goot, dit gaat het best als het vuil een beetje vochtig is
  • Daarna spoel je de goot door, dit kun je doen met de tuinslang. Je legt de slang in de goot en beweegt langzaam richting de regenpijp. Hardnekkig vuil kunt u eventueel verwijderen met een schuurspons of staalborstel (kijk wel uit dat u de goot niet beschadigd).
  • Spoel eventueel nog na.

Komt u er zelf niet uit?

Is het probleem niet verholpen? Komt u er zelf niet uit?

Neemt u dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Meer over daklekkage

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website beheer dotsolutions