Informatie aanvragen Vacatures
0528-263684

Aluminium

Zacht maar sterk, voor projecten met Aluminium bent u bij ons aan het juiste adres maar wij kunnen het ook aan u leveren.

Aluminium (Al)

aluminium

Aluminium is na zuurstof en silicium het meest voorkomende element op aarde. In de bodem vind je geen aluminium in zuivere vorm. Een erts dat wordt gebruikt voor de productie van aluminium is bauxiet. Aluminiumoxide (ook wel: aluinaarde) is het belangrijkste bestanddeel van bauxiet. Om 1 kilo aluminium te winnen is er ongeveer 4 kilo bauxiet nodig.

Van 4 kilo bauxiet blijft 2 kilo aluinaarde over, van de 2 kilo aluinaarde blijft dan weer 1 kilo aluminium over. De aluinaarde wordt onder een temperatuur van 960 graden omgezet naar vloeibare aluminium. De warme aluminium wordt in vormen gegoten waar het in stolt.

De dichtheid van aluminium is heel klein, 2,7 gram/cmᵌ. Dit is ongeveer een derde van dat van staal. Als je rekening houdt met de eigenschappen van het materiaal kun je wel gewichtsbesparingen tot 50% behalen ten opzichte van een staalconstructie. Aluminium is een zacht materiaal, hierdoor is het gemakkelijk te bewerken en verwerken zonder dat het scheurt of breekt. Toch is het materiaal erg sterk.

Het heeft een zilverwit uiterlijk en kan goed tegen lage temperaturen. Aluminium geleid elektriciteit en warmte goed en is niet magnetisch en niet giftig.

Schoon aluminium oxideert snel, dit oxidelaagje, dat een paar moleculen dik is (een paar honderdste microns), sluit het onderliggende deel hermetisch af en zo komt het oxidatieproces tot stilstand. Het woekert dus niet door zoals bij roestend ijzer. Als het oxidelaagje beschadigd wordt de laag vanzelf opnieuw gevormd.

De oxidelaag kun je dikker maken door anodiseren. Anodiseren is een elektrochemisch proces.

Aluminium kan worden omgesmolten en dan opnieuw gebruikt worden. Recyclen van aluminium bespaart 95 % van de energie die nodig is voor de productie van aluminium. Het is oneindig recyclebaar zonder degradatie van de eigenschappen en het materiaalverlies bij de recycling is slechts een paar procent.

Aluminium is goed te passen in het interieur en exterieur. Het heeft een mooi uiterlijk, is niet giftig en niet magnetisch. Ook is het niet doordringbaar voor water, gas, geuren, bacteriën en licht.

Om lasverbindingen in Aluminium te krijgen worden de methoden TIG-lassen en MIG-lassen gebruikt.

Meer informatie?

Wnkel

Wij leveren Aluminium  maar maken zelf ook projecten met Aluminium. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Staalleverancier