Pagina wordt geladen ...
zoeken

Aarding

We maken elke dag gebruik van elektriciteit. Een defect aan de elektrische installatie kan grote gevolgen hebben. Daarom moet de installatie goed beveiligd zijn. Aarding is een heel belangrijke beveiliging van de elektrische installatie. 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

Aarding is een belangrijke beveiliging

In combinatie met een aardlekschakelaar zorgt goede aarding er voor dat er geen ongewenste spanningen in de installatie zijn. Goede aarding voorkomt dat elektrische apparaten onder stroom komen te staan door aardsluiting.

Een toestel (met een metalen behuizing) kan onder stroom komen te staan als de toevoerleiding van de stroom in contact komt met de metalen behuizing. Normaal gesproken zal de isolatie van de draad dit voorkomen maar er kan uiteraard slijtage ontstaan of de draad kan losschieten. Als dit gebeurt, en er is goede aarding, stroomt de elektriciteit weg naar de aarde via een extra draad in de aansluitkabel zodat het apparaat niet onder stroom komt te staan.

Als er aardsluiting ontstaat sluit de aardlekschakelaar de elektriciteit af (of, bij oudere installaties: de stop slaat door).

 

Merk ik het direct als de installatie niet (of niet goed) geaard is?

U zult het niet direct opmerken wanneer uw installatie niet (of niet goed) geaard is. De elektrische apparatuur blijft het gewoon doen als de aardedraad los zit, of helemaal niet aanwezig is. Dat de installatie niet (of niet goed) geaard is merk je pas als er iets fout gaat. De elektriciteit stroomt niet weg en er kan brand ontstaan of de gebruiker kan onder stroom komen te staan.

Hoe kan de installatie geaard zijn?

Er zijn meerdere manieren om een installatie te aarden.

  • Met een aardpen (link naar aardpen)
  • Met aarding op de waterleiding
  • Een collectief aardnet rondom meerdere woningen
  • Aarding via het elektriciteitsnet van het energiebedrijf

Hoe was aarding in het verleden geregeld?

In het verleden vond aarding plaats via de waterleiding. Het ondergrondse waterleidingnet zorgde functioneerde als veiligheidsaarding.

De hoofdwaterleidingen, van koper of gegalvaniseerd staal, worden tegenwoordig steeds meer vervangen door kunststof leidingen en dus valt deze manier van veiligheidsaarding weg.

Wat doet een aardlekschakelaar?

De aardlekschakelaar meet de stroom die de installatie ingaat en de stroom die de installatie uitgaat. Als de schakelaar hier een verschil (groter dan 30 mA = 0,03 Ampere) tussen meet springt de aardlek er uit. Zo is uw installatie beschermt.

Het is verstandig de aardlekschakelaar minimaal twee keer per jaar te testen. Dit doe je door op de knop met een T te duwen. De elektrische installatie moet dan uitschakelen. Gebeurt dit niet? Neemt u dan contact met ons op wij kunnen u van dienst zijn.

Als het goed is doet de installatie het weer als u de schakelaar weer terugzet.

Is uw installatie goed beschermd?

Heeft u twijfels over uw installatie? Uiteraard wilt u dat uw installatie veilig is.

Neem gerust contact met ons op.

Contact met ons opnemen

Meer over elektriciteit

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo