Pagina wordt geladen ...
zoeken

MIG-MAG lassen

MAG lassen is een veelzijdig en productief lasproces. Er kan een hoge temperatuur en een hoge neersmelt gerealiseerd worden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

mig-lassen

MAG-lassen (Metal Active Gas lassen) hoort tot de booglasprocessen.

Een MAG installatie bestaat uit een stroombron, een gasfles met gasdrukmeter en drukregelaar, een draadaanvoermechanisme en een slangenpakket met een laspistool.

Stroombron: we hebben gelijkstroom nodig. Omdat de stroom die uit het net wisselstroom is, moet de stroom met een transformator en gelijkrichter worden omgevormd. De transformator verlaagt de netspanning tot een veilige lasspanning en de daarna wordt de wisselspanning met halfgeleiders gelijkgericht.

Gasfles: hierin zit het schermgas, dit beschermt de las tegen lucht uit de omgeving. De meest gebruikte verhoudingen van dit gas zijn 80% argon en 20 % koolstofdioxide, of 85% Argon en 15 % Koolstofdioxide. Het gas zit met een druk van maximaal 200 bar in de fles. De druk kun je aflezen op de gasdrukmeter. De drukregelaar zorgt ervoor dat de gasdruk wordt verlaagd naar werkdruk. Deze werkdruk is circa 14 tot 20 liter per minuut.

Draadaanvoermechanisme: de lasdraad zit op een haspel in het lasapparaat. Het mechanisme zorgt voor een regelmatige toevoer van draad van de haspel naar het laspistool (lastoorts). Transportrollen trekken de draad van de haspel en duwen hem naar het laspistool. De snelheid hiervan kunnen we instellen.

Lasdraad

Het lasdraad is een belangrijk onderdeel van het proces. Het lasdraad heeft twee functies, het fungeert namelijk als lastoevoegmateriaal en heeft ook als functie de overdracht van de stroom. Er zijn twee soorten draden, namelijk massieve draden en gevulde draden.

Slangenpakket met het laspistool (lastoorts): de lasstroom, lasdraad en het schermgas worden door middel van het slangenpakket naar het laspistool gevoerd. In het laspistool vindt via een contactbuisje de stroomoverdracht op de lasdraad plaats. In de handgreep zit een schakelaar om de stroom in- en uit te schakelen. Hier wordt dan ook de draaddoorvoer en de schermgastoevoer in- en uitgeschakeld. Een gasmondstuk verdeelt het schermgas regelmatig rond de vlamboog.

Er wordt een gasmengsel van Argon, Kooldioxide en Zuurstof gebruikt. De Argon moet van goede kwaliteit zijn, verontreiniging zal namelijk terug te vinden zijn in de las. De hoeveelheid van het individuele gas wordt aan het te lassen materiaal aangepast. Op die manier kun je aanbranden en spatten voorkomen.

Wanneer passen we MAG lassen toe?

MAG lassen wordt over het algemeen bij ongelegeerde en laaggelegeerde (legeringelement van 1,5% tot 5%) staalsoorten toegepast.

De lasnaad moet voor het lassen vrij van roest zijn. Het lasproces is alleen geschikt in gesloten ruimtes, door wind en weersinvloeden kan het beschermgas namelijk wegwaaien en daardoor gaat de lasnaad oxideren. Als de lasnaad door oxidatie is aangetast is deze van lage kwaliteit (gevoelig voor roestvorming en niet sterk).

Er wordt continu mechanisch een draad aangevoerd. Deze draad word door een contacthuls naar het werkstuk gestuurd. Tussen de draad en het werkstuk wordt een elektrische boog gevormd. Het lasdraad dient aan de ene kant als elektrode en aan de andere kant smelt de lasdraad af en toe en doet dienst als toevoegmateriaal, omdat dit toevoegen automatisch gaat, gaat dit sneller dan bij het handmatig toevoegen en dit verbetert de lassnelheid, het gevolg hiervan is wel dat  het lassen moeilijker beheersbaar is door de hoge afsmeltsnelheid. Ook wordt er een beschermgas toegevoegd die het smeltbad tegen zuurstof beschermd en voor een oxidevrije verbinding zorgt. Het actieve gas reageert met het smeltbad, het nadeel daarvan is dat het de kwaliteit van de las beïnvloed. MAG lassen vereist veel ervaring van de lasser. Onze vakmensen zijn hiervoor opgeleid en u kunt bij ons dan ook prima terecht als u uw laswerkzaamheden wilt uitbesteden.

MIG lassen

Metal Inert Gas lassen wordt gebruikt bij het lassen van Aluminium, Aluminium legeringen en hooggelegeerde (legeringelement hoger dan 5%) en roestvaste staalsoorten.

Een inert gas is een gas dat geen chemische reactie aangaat, in het MIG proces wordt het dus gebruikt omdat de chemische reactie ongewenst is. Het voornaamste verschil in het proces bij MIG en MAG lassen is het gebruikte gas, dit gas beschermt het smeltbad. Bij MAG lassen wordt er een mengsel van argon en koolstofdioxide gebruikt. De hoeveelheid toe te voegen gas moet bij het MIG nauwkeuriger dan bij MAG lassen, als je dan wat teveel gas gebruikt is het verspilling maar het heeft verder niet zo veel invloed op de las, bij MIG lassen is dat wel het geval. Te weinig gas resulteert in oxidatie in de las en een zwarte streep naast de las, en te veel gas veroorzaakt een onrustig smeltbad en de las wordt dan erg grillig. Bij MIG lassen wordt er alleen argon gebruikt. Voor het proces kunt u de tekst van het MAG lassen doornemen.

Meer informatie over laswerkzaamheden?

Wij zijn gespecialiseerd in lastechnieken en gevestigd te Hoogeveen (Drenthe).

Wilt u meer informatie of een adviesgesprek? Neemt u gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Meer over lassen

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo