Informatie aanvragen Vacatures
0528-263684
Tochtsluis of tochtportaal

Tochtsluis of tochtportaal

Tochtsluizen of tochtpartalen worden vaak toegepast in productiehallen, fabrieken en magazijnen maar ook bijvoorbeeld bij koelcellen of koelingen. Wat is een tochtsluis? Een tochtsluis is een apart geformeerde ruimte bij de ingang van bijvoorbeeld een bedrijfshal. Deze tochtsluis kan aan de buitenzijde maar ook inpandig gemaakt worden.  Tochtportalen worden aan de binnen- of buitenkant rondom de buitendeur gebouwd om te voorkomen dat bij het openen van de deur warmte of koude verloren gaat. Overigens kan een tochtsluis ook in tussenruimten als scheidingsruimte worden aangebracht.

Waar wordt het gebruikt?

Tochtsluis of tochtportaal bedrijfspanden
Tochtportalen worden gebruikt bij:
  • koelingen en koelcellen bijvoorbeeld door te fungeren als bufferzone om temperatuurschommelingen te verkleinen (om lage temperaturen vast te houden)
  • In geconditioneerde bedrijfshallen waar high-tech koolstofvezelproducten worden geproduceerd. Vaak is daar de ingang van de transportgang voorzien van een tochtsluis. Variabelen zoals luchtvochtigheid en temperatuur kunnen zo beter gereguleerd worden (om warmte vast te houden).
  • Overigens worden tochtsluizen ook gebruikt in winkels en woningen. In staalbouwwoningen kunnen duurzame toepassingen bedacht worden met tochtsluizen bijvoorbeeld bij de hal of de gang.

Bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw van uw bedrijfshal moet er bij  het ontwerp van het gebouw rekening gehouden worden wanneer u kiest voor een tochtportaal. Neemt u dat tijdig mee in het ontwerp dan kunt u optimale voorzieningen aanbrengen wat doorgaans in de kosten bespaart. Aandachtspunten zijn:

  • Vaak gaat het ten koste van ruimte: het is dus van belang om een optimale plek te bedenken
  • Integreer de tochtsluis in het gebouw of bedrijfshal. Dit is een voordeliger oplossing dan een apart gebouw tegen de nieuwbouw te plaatsen.
  • Bereken het volume van de tochtsluis waardoor u kunt bepalen wat (theoretisch) de warmteverliezen of koud verliezen zijn bij het openen van de deuren
  • Zorg dat de tochtsluis goed geïsoleerd wordt uitgevoerd.

Bij bestaande bedrijfspanden

Bij bestaande panden moet er soms een wijziging aangebracht in de fundering, staalconstructie maar ook bij de dak- of gevelbeplating wanneer u een tochtsluis in uw pand wilt aanbrengen. Er kan inpandig of aan de buitenzijde van het pand een stalen hulpconstructie geplaatst worden. Dit gebeurt bij de ingang van het bedrijfspand. Deze constructie kan zelfdragend uitgevoerd worden, of gekoppeld zijn aan de bestaande constructie. Statische berekeningen zullen moeten uitwijzen wat de meest economische oplossing is. In een buitensituatie zal ook een fundering en/of betonvloer gemaakt moeten worden om de constructie op te funderen.

Geïsoleerde beplating

De constructie moet dicht gezet  worden met geïsoleerde beplating zoals sandwichpanelen, binnendozen met isolatie, profielenplaten, dak profielplaten, isolatie en dakbedekking. Er zal een extra deur in moeten komen, veelal een overheaddeur of sectionaldeur. In binnen situaties wordt vaak een snelroldeur toegepast, die als voordeel heeft dat de deur binnen een paar seconden open en dicht gaat. Voor buitensituaties zijn deze deuren minder geschikt vanwege inbraakgevoeligheid.

Constructiewerk

Er wordt een zelfdragende of gekoppelde staalconstructie gemonteerd als basis om de beplating aan te monteren. In sommige gevallen volstaat een zelfdragende constructie van alleen beplating maar dan zijn de overspanningen beperkt. Ook voor de deur moet een stalen hulpframe gemonteerd worden, om de deurrails en overige componenten aan vast te zetten.

Deuren

Industriedeur of bedrijfsdeur bij tochtsluis

Bij tochtportalen worden diverse soorten deuren gebruikt. We noemen wat voorbeelden:

  • Overheaddeuren of sectionaldeuren; deze hebben als voordeel dat ze geïsoleerd zijn, als optie elektrisch bedienbaar zijn, en geschikt zijn voor in buitengevels in bedrijfspanden. Ze nemen relatief weinig ruimte in beslag, er wordt inpandig een railsysteem gemonteerd, waarin de deuren naar boven opengaan.
  • Snelroldeuren; zoals de naam zegt, binnen enkele seconden open en dicht middels elektrische aandrijving. Voornamelijk geschikt voor inpandige oplossingen. Zeer compacte uitvoering, de deur wordt opgerold in een cassette en er zijn geen extra rails in de hal nodig.
  • Schuifdeuren; geschikt om grote deuropeningen te creëren. Nemen binnen relatief veel ruimte in beslag omdat de deurdelen horizontaal bewegen.
Deuren

Van ontwerp tot montage

Tochtsluis

Op het plaatje ziet u een tochtsluis die we realiseerden bij een fabriek. In dit voorbeeld is het tochtportaal bedoeld als transportgang en doorgang voor de entree van twee productieruimtes. We hebben de volledige regie gehad over deze opdracht, inclusief fundering, betonvloer, staalconstructie, dak en gevelbeplating, dakbedekking en deuren.

Staalbouw en staalconstructie