Pagina wordt geladen ...
zoeken

Circulair bouwen

Circulair bouwen is een onderdeel van de circulaire economie. In de circulaire economie gaat het om slim gebruik maken van grondstoffen, goederen en producten zodat deze oneindig hergebruikt kunnen worden, dit is een gesloten kringloop.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

circulair bouwen

Hergebruiken van bouwmateriaal

De term “circulair bouwen” hoort u misschien steeds vaker. Maar wat is het nou precies?

Circulair bouwen betekent materialen en grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk gebruiken en deze maximaal hergebruiken. De milieubelasting neemt door deze manier van bouwen af.

Dit kan door:

  • De levensduur van gebouwen verlengt.
  • Koolstofdioxide vermindering.
  • De grondstoffenketens te sluiten.

Het vereist een heel andere manier van denken. Het is belangrijk om heldere doelen te stellen. Ook een bredere samenwerking in de hele keten is van groot belang.

Het hergebruiken van bouwmaterialen gebeurt nog niet zo veel. Het is namelijk iets heel anders dan recyclen. Een aluminium gevelelement kun je bijvoorbeeld smelten en zo zorg je er voor dat de grondstof opnieuw gebruikt kan worden, maar daar gaat het bij circulair bouwen niet om. Bij circulair bouwen wordt ditzelfde gevelelement als het ware nieuw leven ingeblazen.

Als je volledig circulair zou bouwen gaat er helemaal niets verloren.

Afval bestaat niet.

Tegenwoordig hebben we op verschillende plaatsen afvalverbrandingscentrales en daar maken we dan groene stroom mee. Het klinkt prachtig, maar we verbranden daar onze grondstoffen, deze komen nooit meer terug. Terwijl we er aan de andere kant bewust van zijn dat onze grondstoffen op den duur uit zullen putten.

circulair bouwen

Monteren, demonteren

Of het circulair bouwen de toekomst heeft? Wij kunnen het u niet voorspellen.

De praktijk zal het leren. Maar Gebr. Middelveld staat zeker open voor nieuwe ideeën en als u plannen in deze richting heeft willen wij zeker met u onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Neemt u gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Informatie over renovatie

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo