Pagina wordt geladen ...
zoeken

Onderhoud aan uw Airco?

Onderhoud van uw airco is heel belangrijk. U voorkomt daarmee: hoog energieverbruik en storingen.

Voor onderhoud aan uw airco bent u bij gebr. Middelveld aan het goede adres.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

airco installatie

Onderhoud aan airco (split-systeem)

Het onderhoud van uw airco is heel belangrijk. Als de airco lange tijd geen onderhoud heeft gehad kan het zo zijn dat het apparaat een energievreter wordt. De airco kan wel tot zo’n 40 procent meer stroom gaan verbruiken. De filters vervuilen en hierdoor kan het apparaat beschadigen. Vervuiling in de condensafvoer kan lekkages veroorzaken. En wat zeker niet onbelangrijk is: het apparaat koelt niet meer goed.

Het is verstandig 1 a 2 keer per jaar onderhoud te laten plegen aan de airco. Dit onderhoud houdt in:

 • Luchtfilters vervangen of schoonzuigen
 • Bijvullen en vacumeren
 • Schoonmaken
 • Wat houdt het onderhoud in?
 • Luchtfilters vervangen of schoonzuigen

Het is belangrijk het filter van de airco schoon te houden. Er wordt namelijk veel lucht verwerkt in het systeem. Deze lucht kan ziektekiemen, bacteriën en stof bevatten. Als de airco lang aan staat zal deze rommel zich ophopen en de gekoelde lucht vervuilen. U kunt zich voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor de gezondheid.

Bijvullen en vacumeren airco (split-systeem)

De airco werkt met een gesloten vloeistofsysteem maar toch daalt het vloeistof (koelmiddel) niveau door onder andere verdamping.

Het vullen van de airco gaat als volgt:

 • Oude koelmiddel wordt weggezogen uit het systeem, hierbij worden alle leidingen leeggezogen.
 • Het systeem wordt gecontroleerd op lekkage door middel van stikstof.
 • Hierna wordt het systeem gevacumeerd. Bij het vacumeren worden de stoffen zoals: stikstof, lucht en vocht verwijdert. Vacumeren is het tegenovergestelde van persen.
 • Er is speciale apparatuur voor nodig zoals een vacuümpomp en meters. Het proces duurt minimaal een half uur, omdat de monteur moet bekijken of het vacuüm niet terugloopt. Nadat het systeem gevacumeerd is kan het weer gevuld worden.
 • Het systeem wordt gevuld met nieuw koelmiddel. Onder hoge druk wordt dit in het systeem gespoten, daarna worden de leidingen weer afgedopt.
 • We controleren de druk, de temperatuur en de beveiligingen.

verbod vullen airco

Mag ik mijn airco zelf bijvullen?

Daarover kunnen we kort zijn: Nee, dat mag niet.

Alle handelingen waarbij mogelijk koelgassen (koelmiddelen) kunnen vrijkomen mogen alleen worden uitgevoerd door F-gassen gecertificeerde bedrijven. Het vrijkomen van deze koelgassen zoals CFK’s , HCFK’s en HFK’s –, ook wel f-gassen genoemd, moet namelijk zoveel mogelijk voorkomen worden. F-gassen zijn ozon-afbrekende stoffen.

Gebr. Middelveld heeft deze F-gassen certificering en wij hebben meerdere monteurs die een F-gassen diploma in hun bezit hebben.

installatie airco

Wilt u onderhoud laten doen aan uw airco?

Wilt u meer weten over het onderhoud aan uw airco? Of wilt u het onderhoud door ons uit laten voeren? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Meer over Airco

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo