Pagina wordt geladen ...
zoeken

Vrije overspanning in een constructie

Met vrije overspanning wordt bedoeld: de ruimte die overspannen wordt door twee steunpunten in de constructie. Met een grote vrije overspanning creëer je een grote vrije ruimte. 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

constructie plaatsen

Hoe kun je een grotere overspanning mogelijk maken

Er zijn meerdere mogelijkheden om een grote vrije overspanning mogelijk te maken.

  • toepassing van vakwerkspanten
  • zwaardere dakliggers toepassen
  • toepassing raatliggers

Vakwerkspanten

Het is een mogelijkheid om vakwerkspanten toe te passen. Door het gebruik van vakwerkspanten kun je lichter materiaal gebruiken dan bij de “reguliere” spanten. Wel is het zo dat vakwerkspanten veel bewerkelijker zijn om te maken en de arbeidskosten zullen dus aanzienlijk hoger zijn.

Door het gebruik van vakwerkspanten raak je ook veel hoogte in het pand kwijt.

Zwaardere dakliggers

Ook is het mogelijk zwaardere dakliggers toe te passen, maar hiervan zijn de materiaalkosten weer hoger. Toch zal nu in de meeste gevallen gekozen worden voor deze laatste optie omdat de loonkosten tegenwoordig zwaarder wegen dan de materiaalkosten.

Raatliggers

De toepassing van een raatligger behoort ook nog tot de mogelijkheden. Deze liggers kunnen worden toegepast voor een grote overspanning met een kleine belasting. In het midden van het lijf van de raatligger zit een raat.  Naast het feit dat er met deze ligger een grote vrije overspanning kan worden behaald zien ze er ook nog apart uit. Hierdoor worden ze vaak toegepast als een kunstobject. Voordelen van de raatligger zijn: kan gebogen worden geleverd, lichte constructie, door de openingen veel mogelijkheden voor het doorvoeren van kabels.

Kies je voor vrije overspanning?

Soms is het een goede keuze om niet voor een grote vrije overspanning te kiezen. Neem nou bijvoorbeeld een magazijn. Daar komen vaak stellingen in, met een vaste indeling. Een kolom zal dan niet zo in de weg staan. Je loopt er ook niet extra risico om met de heftruck tegen de kolommen aan te rijden. Ook kan de kolom geplaatst worden in de wand.
Maar er zijn ook ruimtes waarvan de indeling om welke reden dan ook regelmatig anders wordt ingedeeld. Heb je dan eerst bedacht dat een kolom niet in de weg staat, zul je zien dat dat bij de nieuwe indeling wel het geval is.

In dit geval is het beter om te kiezen voor een vrije overspanning. De kosten zijn dus hoger maar er zijn ook meer mogelijkheden met het pand.

Denk goed na over de constructie

Zoals u bovenstaand kunt lezen is het belangrijk goed na te denken hoe een constructie wordt opgebouwd. Het is belangrijk om te bedenken: Waar is het pand voor bedoeld? Niet alleen nu, maar ook zeker in de toekomst. Uiteraard kunnen er later ook nog aanpassingen worden gedaan maar dit heeft vaak nogal wat voeten in aarde. Zoals bijvoorbeeld het verwijderen van een kolom. U leest er meer over op de link hieronder.

Kolom verwijderen

Panden met grote vrije overspanning

Wij bouwden al diverse bedrijfshallen met een grote overspanning. Wij kunnen u adviseren in de keuze van een constructie. Neem gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Meer over staalconstructie

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo