Pagina wordt geladen ...
zoeken

Luchtverwarming en cv installatie vervangen door warmtepomp

Onze opdrachtgever had de wens om de luchtverwarming en de cv installatie te vervangen door een warmtepomp.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

warmtepomp installatie

Luchtverwarming vervangen

De reden waarom onze opdrachtgever de luchtverwarming wilde vervangen was tweeledig. Ten eerste dat de opwarming van de woning te lang duurde en daarnaast werd de luchtverplaatsing niet als prettig ervaren.

In plaats van de luchtverwarming is er gekozen voor vloerverwarming wat zeer geschikt is voor een warmtepomp als verwarmingsbron. Op de bovenverdieping zijn lage temperatuur radiatoren geplaatst.

Tevens was de huidige cv ketel aan vervanging toe, hierdoor is de overweging gekomen om een warmtepomp toe te passen.

De keuze van onze opdrachtgever viel op de warmtepomp omdat met deze optie de huidige gasaansluiting kan vervallen en dit systeem ook milieuvriendelijker is dan een gasgestookte CV ketel.

In overleg werd er gekozen voor een ”all electric” lucht / water warmtepomp van Mitsubishi Electric.

Ter compensatie van het extra elektra verbruik van de warmtepomp wordt de huidige zonnepanelen installatie uitgebreid.

Meer over de warmtepomp

buitenunit


Buiten-unit

De buiten-unit van de warmtepomp is geplaatst in de tuin. In sommige gevallen is het mogelijk om een buiten-unit op een plat dak te plaatsen maar dit was in dit geval hebben we hier niet voor gekozen omdat het een houtskeletbouw woning is.

Er is namelijk kans op trillingen welke door kunnen werken in de woning wanneer er niet genoeg massa aanwezig is onder de buitenunit.

In dit geval heeft de opdrachtgever zelf een betonnen fundering gemaakt in de tuin waarop de buiten unit is gemonteerd.

zonnepanelen warmtepomp

Plaatsen zonnepanelen

Op de woning ligt al 27 vierkante meter zonnepanelen maar vanwege het stroomverbruik worden er 13 stuks zonnepanelen bij geplaatst in de portrait opstelling.

Ook is de huidige 3-fasen omvormer van Solaredge vervangen door een omvormer (3-fasen; Solaredge) met een grotere capaciteit vanwege de uitbreiding van de zonnepanelen.

De reeds geplaatste panelen zijn dunne film panelen, deze geven een hogere spanning af dan de bijgeplaatste monopanelen. Hierdoor hebben we de solaredge optimizer aan moeten passen om op één omvormer te laten werken.

Meer over de installatie van zonnepanelen

 thermostaat

Ruimte gestuurde warmteregeling

Op een draadloze thermostaat wordt de gewenste temperatuur ingetoetst. Deze thermostaat staat radiografisch in contact met de warmtepomp.

Met de thermostaat kunnen diverse basis instellingen aan de warmtepomp worden gewijzigd, onze monteurs stellen de warmtepomp in om een zo goed en zuinig mogelijk gebruik van de warmtepomp te krijgen.

In sommige gevallen is het verstandig om, tijdens of na een stookseizoen, alle instellingen nog een keer door te lopen en eventueel bij te stellen.

gasmeter afgesloten

Afsluiten van gas

Door de aanschaf van een warmtepomp, en doordat er al jaren op elektrisch wordt gekookt heeft de opdrachtgever geen gas meer nodig. Afsluiten dus maar, zou je denken! Maar dit gaat niet zomaar.

In het geval je geen gas meer wilt verbruiken moet bij de energieleverancier de gasovereenkomst stopgezet worden. Je moet dan bericht ontvangen van de netbeheerder over het afsluiten van de meter. Hier hing een prijskaartje aan van 400 euro, een behoorlijk bedrag dus. Dit verschilt per energieleverancier.

Voor de familie gaf dit een beetje een rare nasmaak, onze overheid wil iedereen van gas af hebben. Maar als je dan je contract wilt beëindigen moet je een aanzienlijk bedrag betalen.

Op 7 september 2018 was het dan zo ver. De woning is afgesloten van gas.

Hoe gaat het afsluiten van gas in zijn werk

woning gasloos

Gasloos?

Nieuwbouw woningen worden al gasloos gebouwd maar voor bestaande woningen is het een uitzondering dat de woning gasloos gemaakt wordt. Zoals u bij deze woning kunt zien behoort het wel tot de mogelijkheden.

Wilt u meer weten of heeft u zelf al een plan? Wij adviseren u graag.

Meer informatie over de installatie en de woning kunt u vinden via duurzamehuizenroute.nl.  Een bezoek ter plaatse is mogelijk.

Contact

Wilt u meer weten over dit project? Of over hoe wij uw aansluiting aan kunnen passen? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Meer over gasaansluitingen

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo