Pagina wordt geladen ...
zoeken

Windverband, stabiliteitsverband, kruisverband en schoren

Windverbanden of stabiliteitsverbanden bij bijvoorbeeld gevels willen nog wel eens voor een reactie zorgen, zoals: 'Kan dat windverband niet weg? Het zit voor de ramen'. Wij zeggen in zo'n geval: een mooie constructie mag altijd gezien worden! Maar welke functie heeft een windverband nu eigenlijk?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

windverbanden drukkers

Stevigheid van de constructie

De stevigheid van een constructie wordt verkregen door het toepassen van stabiliteitsverbanden, ook wel windverband genoemd, omdat deze de krachten van de wind afvoeren naar de fundering.

Windverbanden worden toegepast in het dakvlak en de wanden om de constructie stijf te maken. Stabiliteitsverbanden worden toegepast om:

  • Windbelasting op te vangen.
  • Spatkrachten en dwarskrachten op te vangen die ontstaan door bijvoorbeeld het uitkragen van liggers.

windverband

Krachten windverband afvoeren naar fundering

In het dakvlak passen wij hoofdzakelijk hoeklijnen toe omdat deze veel krachten door kunnen geven en deze véél minder doorhangen dan bijvoorbeeld rondstaal en strippen. Omdat de onderlinge afstanden niet te groot moeten worden, passen we drukkers of koppelkokers, koppelbuizen toe. Windverband in het dakvlak is zelden een probleem voor de eindgebruiker.

Windverband wordt meestal uitgevoerd als een kruis omdat de constructie van beide kanten van windkrachten onderhevig kan zijn. Er is dus altijd één schoor effectief.

Een stabiliteitsverband of windverband of windkruis houdt het portaal “recht”. De krachten worden afgevoerd naar de fundering. De fundering moet dus ook berekend zijn op de krachten.

windverband kruisverband

Windverband verwijderen

Windverband kan ook uitgevoerd worden als rondstaal met mooie gaffels (Willemsverband, willemsanker). Maar als het echt een probleem is, kan het windverband niet zomaar weggelaten of weggehaald worden. Windverband kan dus niet zomaar verwijderd worden.

In sommige gevallen zit er metselwerk tussen de kolommen. Als dat het geval is en het metselwerk “zat” tussen de kolommen wordt aangebracht, is het soms mogelijk om het betreffende windverband of windkruis te laten vervallen.

In de ontwerpfase is vaak al te zien of een windverband “in de weg” zit. In dat geval kunnen wij al een andere oplossing toepassen, door bijvoorbeeld het kruis te vervangen door een momentvast portaal of een enkele schoor die op trek en druk kan worden belast, zodat het raam of eventueel een deur gewoon op de plek kan komen zonder dat er een windverband voorlangs loopt.

Staalbouw en constructie

Vragen?

Niet zomaar verwijderen  een windverband dus! Wilt u de mogelijkheden weten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo