Pagina wordt geladen ...
zoeken

Stalen lateien of draagbalken

Stalen lateien of draagbalken worden gebruikt als draagconstructie voor het opvangen van bijvoorbeeld een verdiepingsvloer maar ook bij metselwerk bij een raam of deursparing. Het metselwerk wordt onderbroken en moet opgevangen worden om scheurvorming tegen te gaan.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

stalen lateien

Functie lateien bij deuren en ramen

Stalen lateien worden toegepast in de woningbouw en utiliteitsbouw. In principe ieder gebouw, bedrijfspand, kantoor of woning waar sprake  is van metselwerk.

Voorbeelden zijn muuropeningen bij ramen en deuren bijvoorbeeld wanneer er raamkozijnen of deurkozijnen worden geplaatst in het metselwerk. Scheurvorming wordt zo voorkomen. Ook spouwafdichtingen kunnen aan een latei bevestigd worden. Lateien kunnen zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn. Bij spouwmuren kunnen twee lateien gebruikt worden: aan de buitenmuur en aan de binnenmuur (binnenlateien).

Op de foto hierboven zie je een 3D model van een hoeklatei. Deze worden toegepast als er bijvoorbeeld twee ramen in een hoek bij elkaar komen.Deze draagt dan de vloer en de muren. 

Verdiepingsvloeren

Lateien kunnen ook gebruikt worden om verdiepingsvloeren op te vangen.

HEA, HEB, HEM, IPE of UNP profielen in metselwerk en vloeren

Als er grotere doorgangen en onderbrekingen in metselwerk en vloeren zijn gewenst, worden vaak HEA, HEB, HEM, IPE of UNP profielen toegepast. Deze worden dan vaak opgelegd in de muur door middel van oplegplaten. De meeste profielen zijn uit voorraad leverbaar

Thermisch verzinkt

De stalen lateien welke met de buitenlucht in aanraking komen worden thermisch verzinkt. De lateien kunnen in een gewenste kleur gepoedercoat worden. De binnenlateien worden vaak gestraald en gemenied. Binnen onze ruime voorraad aan LINK staalproducten hebben wij deze profielen uit voorraad leverbaar.

Toepassingen

 samengesteld stalen latei

Draagconstructies

Een latei of draagbalk is een vorm van een draagconstructie: in dit geval bij deuren (deurkozijnen) en ramen (raamkozijnen). 

Op de foto hierboven ziet u een voorbeeld van een samengesteld latei. Gebr. Middelveld maakt stalen lateien op maat in diverse vormen, dikten en uitvoeringen, afhankelijk van de belasting.

Gebr. Middelveld is specialist in het ontwerpen, berekenen maar ook het leveren en monteren van o.a. stalen draagconstructies en hulpconstructies o.a. lateien.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op

Staalbouw en staalconstructie

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo