Pagina wordt geladen ...
zoeken

Ventileren

Ventilatie is een heel belangrijk aspect in uw woning of bedrijfspand. Bij ventilatie wordt de binnenlucht vervangen door buitenlucht. Om een goed binnenklimaat te creëren is ventileren belangrijk.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

ventileren

 

Waarom is ventileren zo belangrijk?

Een goed geventileerde ruimte voelt prettiger aan om in te verblijven. Ventileren is nodig om een prettig maar ook een gezond binnenklimaat te creëren. 


Wat gebeurt er als u niet voldoende ventileert?

Als er niet voldoende ventilatie is zal de hoeveelheid vocht in huis niet in balans zijn. Een teveel aan vocht komt in de ruimte door: ademhaling, en ook wordt er veel vocht geproduceerd douchen, koken, drogen van de was in huis. Ook planten zorgen voor vocht in de lucht.


Wat kan slechte ventilatie voor klachten veroorzaken?

Vooral mensen met allergieën en luchtwegproblemen zullen sneller last hebben in een slecht geventileerde ruimte. Door een overschot aan vocht kan er schimmel op muren, plafonds, kozijnen en zelfs op textiel ontstaan (denk met name aan de achterkant van de bank, achter de gordijnen). Een teveel aan vocht kan zorgen voor chronische klachten. Ook huisstofmijt profiteert van slechte ventilatie. Huisstofmijt houdt namelijk van vochtige en warme omgeving. Dit kleine beestje kan allergische reacties veroorzaken. Ook kun je hoofdpijn krijgen door te weinig ventilatie. 


Heeft goede isolatie in een huis ook nadelen?

Jazeker. Je mist namelijk de natuurlijke ventilatie. Je kunt dan ventilatie zelf regelen op een andere manier. Wij kunnen u hierin adviseren.

Manieren van ventilatie

Er zijn verschillende manieren van ventileren:

  • Natuurlijke ventilatie
  • Overdruk ventilatie
  • Mechanische afzuiging
  • Gebalanceerde ventilatie
  • Hybride ventilatie
     

Natuurlijke ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie wordt de ruimte voorzien van verse lucht door natuurlijk toe- en afvoer. Dit kan door luchtroosters, ventilatieroosters, ramen en deuren open zetten. Het nadeel van natuurlijke ventilatie is dat het ook veel warmteverlies veroorzaakt.

 

Overdruk ventilatie

Het principe van overdruk ventilatie is gebaseerd op mechanische toevoer en natuurlijke afvoer. Deze soort ventilatie wordt in Nederland bijna niet toegepast.

 

Mechanische afzuiging

Bij dit soort ventilatiesysteem is de toevoer natuurlijk en de afvoer is mechanisch geregeld.

 

Hybride ventilatie

Hierbij worden verschillende systemen gecombineerd. Er wordt hierbij uitgegaan van het principe: Op de natuurlijke manier als dat kan, is dat niet voldoende dan regelen we het mechanisch.

ventilatiekanalen

Gebalanceerde ventilatie

De naam zegt het al. De aan- en afvoer van lucht in uw huis of bedrijfspand zijn in balans. Er wordt evenveel verse buitenlucht aangevoerd dan dat er vervuilde lucht wordt afgevoerd. Dit gebeurt beide mechanisch.

Het systeem bestaat uit ventilatoren, filters luchtkanalen en ventielen. Vaak wordt er bij gebalanceerde ventilatie een WTW (warmte terugwin) systeem geplaatst.

Die warmt de koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht. Dit maakt het ventilatiesysteem energiezuinig.

Je kunt balansventilatie vraaggestuurd maken. Dit doe je door middel van sensoren. Deze sensoren meten het CO2 of het vocht.

wtw ventilatie

CO2 gestuurde ventilatie

Hoe meer mensen er in een bepaalde ruimte zijn, hoe hoger het koolstofdioxide gehalte zal worden. Teveel CO2 kan klachten veroorzaken als hoofdpijn en concentratieverlies. Ventileren helpt tegen een hoog CO2 gehalte.

Ventileren is dus heel belangrijk. Daarover wordt regelmatig gesproken. De natuurlijke manier van ventileren is: een paar ramen open zetten, en ventileren door middel van roosters die je open kunt zetten.

Vroeger waren huizen slecht geïsoleerd, toen werd er, zonder dit te willen voldoende geventileerd. De ventilatie was dan uiteraard positief, echter het nadeel was dat de warmte ook naar buiten ging.

Tegenwoordig zijn huizen heel goed geïsoleerd, we ventileren wel door de ramen open te zetten, maar als het koud is gaan de ramen uiteraard dicht en we zijn dan ook geneigd de roosters dicht te zetten omdat men de koude die er door komt als tocht ervaart.

Bij deze soort van mechanische ventilatie wordt er buiten een unit geplaatst die de lucht uit verschillende ruimtes afzuigt. De schone lucht wordt door de wind aangezogen. Het CO2 gestuurde ventilatie systeem bevat één of meerdere sensoren die het CO2 gehalte in de lucht detecteren en de unit dan automatisch op een hogere stand laat ventileren als dit nodig is. Er wordt dus alleen geventileerd als dit ook echt nodig is, dit scheelt energie ten opzichte van de systemen die continu ventileren.

Bij balansgestuurde ventilatie is het nodig dat het systeem goed onderhouden wordt. De filters moeten bijvoorbeeld goed onderhouden worden, anders kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan doordat de luchtverversing minder wordt. Door de vieze filters kunnen er ook schimmels en bacteriën de ruimte ingeblazen worden. Uiteraard moet dit voorkomen worden.

Ventileren op scholen 

Over ventileren op scholen is de laatste tijd behoorlijk veel gesproken. Virussen, zoals Covid-19 maar uiteraard ook alle andere virussen verspreiden zich minder gemakkelijk in een goed geventileerde omgeving.

Ventileren is dus ook op school erg belangrijk. In de praktijk wordt nu op heel veel scholen de ramen wijd open gezet dit lijdt tot taferelen met klassen waarbij de kinderen met jas aan of onder een dekentje in de klas zitten. Uiteraard is het comfortabeler op het ventilatiesysteem op orde te hebben.
Een schoolgebouw moet aan wettelijke normen voor ventilatie voldoen. Dit zijn wettelijke normen voor een gezond binnenklimaat. Deze verplichtingen staan in het Bouwbesluit uit 2012.
Mocht uw schoolgebouw nou nog niet aan de voorwaarden voldoen, is het goed om te weten dat er een uitkering voor gemeenten is om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Deze uitkering heet SUVIS (Specifieke uitkering ventilatie in scholen). De uitkering is vooral bedoeld voor de bouw- en installatiekosten.

Meer over subsidie
 

montage ventilatiekanalen

Ventilatiekanalen aanleggen in een productiebedrijf voor precisiewerk

Bij dit bedrijf verzorgden wij de montage van ventilatiekanalen door het gehele pand en diverse andere installatiewerkzaamheden.

ventilatiekanalen op de breedplaatvloer

Ventilatiekanalen in een nieuwbouw woning

In deze nieuwbouw woning zijn onze installateurs bezig met de montage van de ventilatiekanalen op de breedplaatvloer. De leidingen voor het elektrisch zijn dan reeds gemonteerd.

U wilt ventileren maar weet nog niet hoe u het aan kunt pakken?

Wij kunnen u op dit gebied goed adviseren. Samen bekijken wij u wat voor u de mogelijkheden zijn.

Neem gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Meer over luchtbehandeling

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo