Pagina wordt geladen ...
zoeken

Kraanbaan of zwenkkraan: constructie

Het aanbrengen van kraanbaan of zwenkkraan constructies in bestaande panden is onze specialiteit. Vaak zijn de bestaande panden niet ontworpen voor een kraanconstructie en de extra belasting die daarmee gemoeid is. Wij kunnen zorgen voor een zelfdragende hulpconstructie, die bovendien extra gefundeerd kan worden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

ontwerp kraanbaan


Ontwerp en constructie van een kraanbaan

Een bovenloopkraan is een hijskraan die lasten horizontaal in 2 richtingen, en verticaal verplaatsen kan.

De kraan loopt over het algemeen over twee stalen liggers, voorzien van een kraanrail profiel. Deze liggers moeten gekoppeld worden aan de bestaande staalconstructie.

bedrijfshal kraanbaan

Koppeling met bestaande staalconstructie van bedrijfspand

Vaak volstaat de bestaande constructie van de bedrijfshal niet en moeten er verstevigingen geplaatst worden.

Er kunnen kraanbaan consoles tegen de bestaande kolommen geplaatst worden. Soms moeten er extra kolommen onder de consoles geplaatst worden.

Nieuwe zelfdragende staalconstructie

In een aantal gevallen wordt er een complete nieuwe zelfdragende staalconstructie binnen in het bestaande gebouw geplaatst in combinatie met aanpassingen aan de fundering. Deze wordt dan met stabiliteitsverbanden uitgevoerd zodat de remkrachten van de bovenloopkraan opgevangen worden. Het is mogelijk om fundatie boorpalen te plaatsen en daarmee de hulpconstructie apart te funderen omdat in veel gevallen de bestaande fundering ook niet volstaat. Deze boorpalen kunnen met geringe moeite en schade in een bestaand pand aangebracht worden.

Kraanbaan: ontwerp, statische berekeningen en montage

Vraagstukken die regelmatig bij Gebr. Middelveld voorbijkomen; vanwege de vele leegstand in bedrijfspanden wordt er voor sommige panden een nieuwe bestemming gezocht.

Wat voorheen bijvoorbeeld een opslagruimte was wil men gaan inrichten als productieruimte. In specifieke gevallen wil men in bestaand pand een zogenaamde bovenloopkraan of kraanbaan monteren. Vaak voldoet de bestaande staalconstructie niet en treden er hogere belastingen op dan waar het pand oorspronkelijk voor ontworpen is.

Gebr. Middelveld kan het gehele proces voor u uitvoeren. Van ontwerp, de benodigde statische berekeningen tot de montage van de kraanbaan.

Constructiewerk bij hijs- en hefinstallaties

kraanbaan hulpconstructie

Kraanbaan: hulpconstructie geplaatst

In een bestaande bedrijfshal hebben we een kraanbaan hulpconstructie gemonteerd. In de kraanbaan moest een bovenloopkraan met een werklast van 2 ton geplaatst worden. De overspanning is 14,4 meter lang. De totale lengte van de kraanbaan is 20 meter.

Om deze constructie tot stand te brengen hebben wij het bestaande pand ingemeten, deze afmetingen zijn in het 3D tekenpakket Tekla ingevoerd. Hierna is de nieuwe hulpconstructie getekend.

De ene zijde van de kraanbaan is bevestigd aan een bestaande gevel aan een vijftal consoles. De andere kraanbaan is opgehangen aan twee gelaste consoles. Er zijn verstevigingen en extra kolommen aangebracht, om de extra belastingen aan de staalconstructie kwijt te kunnen. Bij het laswerk ter plaatse is de verflaag bijgewerkt.

Door middel van verstelbare draadeinden kunnen de nieuwe kraanbaan liggers gesteld worden. Belangrijk is, dat de liggers goed parallel lopen, zodat een soepele loop van de kraanbaan gegarandeerd is. Er zijn kraanbaan stoppen aangebracht, die de bewegingsruimte van de kraanbaan begrenzen.

Door de toegepaste constructie is er een maximale doorgang gerealiseerd.

kraanbaan-loods

Bovenloopkraan herplaatst

Op bovenstaande foto ziet u dat onze monteur de rails waarover de bovenloopkraan loopt wordt afgesteld. Deze kraan was eerst in een andere hal geplaatst maar doordat er een hal bijgebouwd is en de ruimte opnieuw is ingedeeld is deze kraan ergens anders geplaatst.

Kraanbaan afstellen 

Kraanbaan afstellen

Als de kraanbaan is gemonteerd zal deze ook zo afgesteld moeten worden dat de bovenloopkraan er goed overheen loopt. Onze monteurs kunnen deze afstelling voor u verzorgen.

constructie loods verspaning

Bedrijfshal met kraanbaan

In deze nieuwe bedrijfshal komt een kraanbaan. Door het plaatsen van een kraanbaan zijn er andere eisen aan de constructie van de hal. Deze hal wordt specifiek gebouwd voor verspaning en constructie van de verticale grondboorinstallaties en onderdelen die onze opdrachtgever produceert.

Constructie die geschikt is voor kraanbaan

De constructie wordt opgebouwd uit 6 hoofdspanten en 2 eindspanten van IPE profiel. Ten behoeve van de ramen en deuren worden er raam- en looddeur frames en overhead deurframes gemonteerd.

Bij de deuren zijn thermisch verzinkte instorthoeklijnen in het beton gestort. Er zijn meerdere windverbanden gemonteerd.

Ten behoeve van de kraanbaan worden kraanbaanliggers met kraanrail gemonteerd.

De constructie is geconserveerd door middel van natlak.

loods met kraanbaan

Goed beveiligd tegen ongenode "gasten"

In de loods worden twee geïsoleerde overheaddeuren geplaatst, 4,70 meter breed en 4,50 hoog in de kleur RAL 1005. Deze overheaddeuren zijn elektrisch bediend m.b.v. afstandsbediening. Naast elk van de twee overheaddeuren wordt een volledig dichte kunststof loopdeur geplaatst.

Om daglicht toetreding in het inpandige kantoor te krijgen wordt er een kunststof raamkozijn met een tussenstijl geplaatst. Het ene deel van dit kozijn is een vast deel en het andere deel een draai/kiep raam. In het vaste deel zit een ventilatierooster. De binnenzijde is van glad kunststof en de buitenzijde heeft een houtnerf motief.

De deuren en ramen voldoen aan de weerstandsklasse 2. De cilindersloten hebben een kerntrekbeveiliging.

Kerntrekken is een veel toegepaste inbraakmethode. De inbreker schroeft een schroef in de cilinder en trekt deze met cilinder en al uit het slot.

Onze klant heeft uiteraard geen behoefte aan ongenode “gasten” en is hiertegen op deze manier goed beveiligd.

Opbouw gevels

De onderzijde van de gevels worden opgebouwd uit geïsoleerde betonpanelen, de binnenzijde hiervan is gespaand afgewerkt en de buitenzijde is glad. Tussen de betonpanelen wordt zwelband tussen de stuiknaden aangebracht.

Stuiknaden zijn rechthoekige verbindingen tussen twee onderdelen, de onderdelen staan met elkaar in een rechte hoek.

Mocht er water door de stuiknaden doordringen zal het zwelband door het contact met het water tot 400% zwellen (uitzetten) ten opzichte van het startvolume. Zo zal de naad afgesloten worden.

De gevelbeplating bestaat uit verticaal gemonteerd geïsoleerde sandwich wandpanelen met aan de buitenkant een HPS coating en aan de binnenzijde een standaard interieur coating.

Verder wordt er gebruik gemaakt van gezet stalen lekdorpels, gezet stalen hoekstukken, gezet stalen dagstukken kozijnen, gezet stalen dagstukken overheaddeur, een gevelluik van 10 m x 10 m gemaakt van sandwichpaneel en kantplank ter plaatse van de loopdeuren, allen in de kleur van de wandpanelen.

De binnenwanden zijn voorzien van aan beide zijden een standaard interieur coating, afgewerkt met zetwerk.

dakbeplating loods met kraanbaan

Dakbedekking

De dakbeplating zal bestaan uit ongeïsoleerd dakplaten 135R/9300 mm, deze worden bevestigd met schietnagels en teksen. Het dak wordt rondom afgewerkt met sendzimir verzinkte hoeklijnen om te voorkomen dat de dakbedekking die daarboven wordt gemonteerd verzakt.

Daarboven komt een damp remmende laag van PE folie en cannelurevullingen. Hierop wordt EPS isolatie los gelegd in halfsteens verband. Afgewerkt met een onderlaag Royalbase geschroefd in de ondergrond en als toplaag Royalgum bitumen dakbedekking.

Er worden 4 hemelwaterafvoeren ingewerkt met een extra plakstuk van bitumen deze worden aangesloten op het schoonwater riool. Verder worden 4 noodoverlopen waterdicht ingewerkt.

Meer over bitumen dakbedekking

 

 

bedrijfspand conrad

Conrad

Wij bouwden voor Conrad uit Emmeloord deze prachtige tweede bedrijfshal die voorzien moest zijn van een kraanbaan specifiek voor verspaning en constructie. Deze innovatieve en internationaal opererende organisatie, heeft ruim 100 jaar ervaring in het ontwerpen en produceren van verticale grondboorinstallaties en benodigdheden. In de laatste jaren is de organisatie en daarmee de benodigde productiecapaciteit, enorm gegroeid. Hoog tijd dus voor deze uitbreiding.

Wij adviseren u graag!

Wij zijn gespecialiseerd in o.a. staalconstructie en staalbouw bij bedrijfshallen en fabriekshallen. 

Neemt u voor meer informatie contact met ons op!

Neem contact met ons op

Meer over bedrijfshallen

 

 

 

Advies over kraanbaan?

Gebr. Middelveld is specialist in constructiewerkzaamheden bij industriële en logistieke toepassingen w.o. machinebouw.

Al deze werkzaamheden kunt u onder de regie van Gebr. Middelveld laten uitvoeren. Wij beschikken over ruime ervaring en de juiste certificeringen.

Hebt u meer informatie nodig of wilt u een vrijblijvend adviesgesprek? Neemt u gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op


Meer over constructiewerk

 

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo