Pagina wordt geladen ...
zoeken

Kraanbaan of zwenkkraan: constructie

Het aanbrengen van kraanbaan of zwenkkraan constructies in bestaande panden is onze specialiteit. Vaak zijn de bestaande panden niet ontworpen voor een kraanconstructie en de extra belasting die daarmee gemoeid is. Wij kunnen zorgen voor een zelfdragende hulpconstructie, die bovendien extra gefundeerd kan worden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

ontwerp kraanbaan


Ontwerp en constructie van een kraanbaan

Een bovenloopkraan is een hijskraan die lasten horizontaal in 2 richtingen, en verticaal verplaatsen kan.

De kraan loopt over het algemeen over twee stalen liggers, voorzien van een kraanrail profiel. Deze liggers moeten gekoppeld worden aan de bestaande staalconstructie.

bedrijfshal kraanbaan

Koppeling met bestaande staalconstructie van bedrijfspand

Vaak volstaat de bestaande constructie van de bedrijfshal niet en moeten er verstevigingen geplaatst worden.

Er kunnen kraanbaan consoles tegen de bestaande kolommen geplaatst worden. Soms moeten er extra kolommen onder de consoles geplaatst worden.

Nieuwe zelfdragende staalconstructie

In een aantal gevallen wordt er een complete nieuwe zelfdragende staalconstructie binnen in het bestaande gebouw geplaatst in combinatie met aanpassingen aan de fundering. Deze wordt dan met stabiliteitsverbanden uitgevoerd zodat de remkrachten van de bovenloopkraan opgevangen worden. Het is mogelijk om fundatie boorpalen te plaatsen en daarmee de hulpconstructie apart te funderen omdat in veel gevallen de bestaande fundering ook niet volstaat. Deze boorpalen kunnen met geringe moeite en schade in een bestaand pand aangebracht worden.

Kraanbaan: ontwerp, statische berekeningen en montage

Vraagstukken die regelmatig bij Gebr. Middelveld voorbijkomen; vanwege de vele leegstand in bedrijfspanden wordt er voor sommige panden een nieuwe bestemming gezocht.

Wat voorheen bijvoorbeeld een opslagruimte was wil men gaan inrichten als productieruimte. In specifieke gevallen wil men in bestaand pand een zogenaamde bovenloopkraan of kraanbaan monteren. Vaak voldoet de bestaande staalconstructie niet en treden er hogere belastingen op dan waar het pand oorspronkelijk voor ontworpen is.

Gebr. Middelveld kan het gehele proces voor u uitvoeren. Van ontwerp, de benodigde statische berekeningen tot de montage van de kraanbaan.

Constructiewerk bij hijs- en hefinstallaties

kraanbaan hulpconstructie

Kraanbaan: hulpconstructie geplaatst

In een bestaande bedrijfshal hebben we een kraanbaan hulpconstructie gemonteerd. In de kraanbaan moest een bovenloopkraan met een werklast van 2 ton geplaatst worden. De overspanning is 14,4 meter lang. De totale lengte van de kraanbaan is 20 meter.

Om deze constructie tot stand te brengen hebben wij het bestaande pand ingemeten, deze afmetingen zijn in het 3D tekenpakket Tekla ingevoerd. Hierna is de nieuwe hulpconstructie getekend.

De ene zijde van de kraanbaan is bevestigd aan een bestaande gevel aan een vijftal consoles. De andere kraanbaan is opgehangen aan twee gelaste consoles. Er zijn verstevigingen en extra kolommen aangebracht, om de extra belastingen aan de staalconstructie kwijt te kunnen. Bij het laswerk ter plaatse is de verflaag bijgewerkt.

Door middel van verstelbare draadeinden kunnen de nieuwe kraanbaan liggers gesteld worden. Belangrijk is, dat de liggers goed parallel lopen, zodat een soepele loop van de kraanbaan gegarandeerd is. Er zijn kraanbaan stoppen aangebracht, die de bewegingsruimte van de kraanbaan begrenzen.

Door de toegepaste constructie is er een maximale doorgang gerealiseerd.

kraanbaan-loods

Advies over kraanbaan?

Gebr. Middelveld is specialist in constructiewerkzaamheden bij industriële en logistieke toepassingen w.o. machinebouw.

Al deze werkzaamheden kunt u onder de regie van Gebr. Middelveld laten uitvoeren. Wij beschikken over ruime ervaring en de juiste certificeringen.

Hebt u meer informatie nodig of wilt u een vrijblijvend adviesgesprek? Neemt u gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op


Meer over constructiewerk

 

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.