Pagina wordt geladen ...
zoeken

Meterkast, groepenkast, meterruimte

De meterkast, groepenkast, in de volksmond ook nog steeds wel stoppenkast genoemd, is de technische ruimte in een woning of bedrijfspand waar diverse meters zijn opgesteld.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

Meterruimte

Ieder pand heeft een groepenkast, ook wel meterkast genoemd. De formele benaming is: meterruimte.  Een moderne groepenkast is voorzien van installatie-automaten en een aardlekschakelaar.

Er zijn bepaalde eisen hoe deze meterkast er uit moet zien. Zo zijn er voorwaarden aan de afmetingen en er zijn vaste posities van inkomende kabels en leidingen van de nutsbedrijven. In de meterkast kunnen de volgende verbruiksmeters aanwezig zijn (ze zullen niet allemaal bij u van toepassing zijn):

 • Gasverbruikmeter
 • Watermeter
 • Kilowattuurmeter (elektriciteit)
 • Subsidiemeter zonnepanelen

aanleg elektra

Extra groepen nodig?

Soms zijn er extra groepen nodig in de meterkast. Dit kan het geval zijn als je bepaalde apparaten wilt aansluiten. Het advies is om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2000 Watt aan te sluiten op een aparte groep. Een extra groep voorkomt overbelasting. Een enkele groep kan maximaal 3500 Watt aan. Als de groep overbelast raakt zal de automaat uitslaan.

Apparaten die op een aparte groep moeten:

 • Quooker of waterboiler
 • Laadpaal voor auto's
 • Zonnebank
 • Inductiekookplaat
 • Omvormer ten behoeve van zonnepanelen
 • Warmtepomp
 • Vaatwasser
 • Wasmachine en droger

Vermogen van de hoofdaansluiting niet meer voldoende?

Op een gegeven moment heb je dusdanig veel groepen, en dus vermogen, dat je hoofdaansluiting niet meer voldoende is. Het gevolg is dan dat de meterkast verzwaard moet worden.

Als de meterkast wordt verzwaard is het meestal een aanpassing van 1 naar 3 fasen. 

1-fase, 3-fasen

Met een 1-fase aansluiting kan er geen krachtgroep gemaakt worden. Als er een krachtgroep nodig is moet er dus een aanpassing komen naar 3-fasen.

Wanneer heb je een krachtgroep nodig?

Een krachtgroep is vereist als je apparaten wilt aansluiten met een vermogen dat boven het maximale vermogen van een 1 fase aansluiting gaat.

Een krachtgroep heb je nodig voor sommige apparaten zoals:

 • warmtepomp
 • sommige kookplaten
 • bubbelbad

Het laden van een elektrische auto gaat sneller op een 3 fasen lader.

aanpassing meterkast ten behoeve van laadpaal

Aparte groep ten behoeve van laadpaal

De meterkast is geschikt gemaakt voor het aansluiten van een laadstation van een elektrische auto. Omdat er in de meterkast geen ruimte vrij was is er in dit geval een kastje naast gebouwd.

verzwaring groepenkast

Verzwaring groepenkast in werkplaats

Ook in onze eigen werkplaats is de groepenkast verzwaard. Deze is aangepast van 35 naar 125 ampère.

Verlichten van de hoofverdeler

Verlichten hoofdverdeler

Voor een producent van flesseninname-apparatuur bij supermarkten hebben wij de hoofdverdeler van 1600 Ampère naar 630 Ampère aangepast. Het gaat hier dus om een verlichting. Het was een klus met aansluitkabels van 300 mm2. Daar valt niet mee te spotten.

Aansluiten kabel

Aanpassen installatie in verband met sloop bedrijfspand

Onze opdrachtgever ging een deel van het bedrijfspand slopen. Dit heeft uiteraard ook invloed op de elektrische installatie. Wij hebben 2 nieuwe voedingskabels a 80 meter tussen het systeemplafond in bestaande kabelgoten gemonteerd. De verlichtingsinstallatie van de kantoren hebben we aangesloten op een andere hoofdverdeler. Op de zaterdag kon dan de verdeler van 2000 Ampère worden uitgeschakeld in het kader van veilig werken.

Geruime tijd later hebben we de kabel weer overgezet in het weekend. De werkzaamheden zijn op een zaterdag ingepland omdat de productie in het bedrijf dan stil ligt.

Nieuwbouw, aanpassing of vervanging

Gaat u nieuw bouwen? Moeten er aanpassingen plaatsvinden aan uw groepenkast? Of is er eventueel vervanging noodzakelijk? Neem gerust contact met ons op. Gebr. Middelveld is namelijk een erkend elektrotechnisch installateur. 

Neem contact met ons op

Meer over electriciteit en elektra

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo