Pagina wordt geladen ...
zoeken

Spanten voor dakconstructies van gebouwen en objecten

Gebr. Middelveld Staalbouw & constructie maakt stalen spanten voor gebouwen en objecten in de utiliteitsbouw en agrarische bouw maar ook bij woningen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

 

stalen hoofdspant

Spanten bij dakconstructies en kapconstructies

Wij maken spanten als hoofddrager voor kapconstructies bij gebouwen en objecten. Daarbij zijn tal van toepassingen mogelijk zoals:

 • Opslagloods
 • Bewaarloods
 • Werktuigenberging
 • Stal
 • Loods
 • Achterhuis van boerderij.
 • Woningbouw
 • Hal
 • Barak
 • Koel/vrieshuis
 • Bedrijfsruimte


Meer over utiliteitsbouw

vakwerkspant
Soorten spanten

Spanten kennen we in verschillende vormen en verschillende materialen. Houten spanten worden steeds meer verdrongen door stalen spanten. Stalen spanten worden prefab gemaakt en vormen een solide basis voor onder andere kapconstucties van woningen, schuren en loodsen.

Spanten met een vrije overspanning

Spanten met een vrije overspanning worden het meest gebruikt als hoofdspanten in constructies voor schuren en loodsen maar ook voor woningen. De spanten hebben een vrije overspanning. Dat betekent dat er geen extra kolommen als ondersteuning worden gebruikt. Met een vrije overspanning kan met gemak 30 meter of meer bereikt worden.

Knieverbinding en hoekverbinding

De spanten hebben een momentvaste hoekverbinding, ook wel knieverbinding genoemd. Ook hebben deze spanten een momentvaste nokverbinding. Door deze momentvaste verbindingen hebben deze spanten in de overspanningrichting geen extra stabiliteitsverbanden nodig. De spanten worden onderling verbonden door koppelbuizen of koppel kokers en voorzien van windverband (stabiliteitsverband) zodat de schuur of hal in de langsrichting ook stabiel is.

Spanten met tussenstijlen of ondersteuningskolommen

Spanten kunnen ook voorzien worden van tussenkolommen of windstijlen, zoals bij de eindspanten of kopspanten. Deze tussenkolommen of windstijlen hebben een dubbele functie

ze zorgen voor ondersteuning van het spant, waardoor deze lichter uitgevoerd kan worden
ze worden gebruikt om de wandregels voor de gevelbekleding, zoals damwand en sandwichpanelen, aan te bevestigen
Doordat deze spanten vaak lichter worden uitgevoerd, worden ze meestal voorzien van windverband of stabiliteistverband omdat de momentvaste hoeken niet groot genoeg zijn om de horizontale krachten op te nemen.

Vakwerkspant of vakwerkligger

Vakwerkspanten zijn spanten waar diagonale schoren in verwerkt zijn die een onder- en bovenligger verbinden. Hierdoor ontstaan driehoeken die grotere krachten kunnen opvangen. Het voordeel is dat een grotere overspanningen mogelijk is omdat driehoeken vormvast zijn en daardoor veel stabiliteit geven aan de constructie.

De vakwerkliggers worden nauwelijks op doorbuiging belast doordat er zowel druk- als trekkrachten optreden die het geheel in vorm houden.

spanten staalconstructie

Profielen: IPE of HEA

Een spant is veelal gemaakt van een IPE of een HEA gewalst stalen profiel, welke in de juiste hoek wordt gezaagd, eventueel geboord, voorzien van kop- en voetplaten en gordingsplaten (gordinglippen).

Ook hoekkeper- en kilkeper-spanten behoren tot de mogelijkheden. Met behulp van onze 3D tekenpakketten kunnen we alle hoekkeperconstructies prefab maken.

Extra spanten in woonhuis

Extra spanten in woonhuis

Ten behoeve van het nieuwe achterhuis hebben wij 2 stalen spanten met zolderbalk gemonteerd. Ook bij aanpassingen aan uw woning kunnen wij u eventueel van dienst zijn. Bij deze woning is het oude achterhuis gesloopt. Het betreft hier een vrij dragende constructie. Dit heeft als voordeel dat je bij het plaatsen van de wanden geen rekening hoeft te houden met dragende delen.

 

 Spantvak extra

Spantvak extra

De bestaande constructie hebben wij aangepast met 1 spantvak extra. Ook voor aanpassingen aan uw pand kunt u bij ons terecht. Onze opdrachtgever heeft zo een aanzienlijke ruimte extra.

 spanten garage

Spanten garage

Er zijn twee spanten geleverd en gemonteerd ten behoeve van de bouw van een garage. De spanten zijn voorzien van lippen voor de gordingen. De zolderbalken zijn voorzien van lippen ten behoeve van de balklaag. De spanten zijn geconserveerd d.m.v. poedercoating.

vakwerkspant

Ondersteuning kap

In de meeste gevallen wordt de druk van de kap gedragen door  de tussenmuren en de zijmuren. Omdat er in dit geval in het ontwerp een tussenmuur is vervallen moest de kap op een andere manier ondersteund worden. Dit wordt bij deze constructie gedaan door een verzwaard vakwerkspant.

conservering spanten 

Bescherming tegen corrosie: verzinken of coaten

Belangrijk is het om spanten te beschermen tegen corrosie  (aantasting van metaal  door roestvorming).  Wanneer spanten onvoldoende beschermd zijn door corrosie kan roestvorming ontstaan.

door condensvorming bij slecht geïsoleerde gebouwen
in agressieve milieus zoals bijvoorbeeld stallen
Deze bescherming wordt aangebracht door de spanten te voorzien van een coating of zinklaag.

Lees meer: conservering spanten

montage spanten

Montage

Wanneer alle spanten gereed zijn (verzinkt of gecoat) dan zijn ze klaar voor montage.

Gebr. Middelveld BV zorgt de gehele montage van constructies o.a. dakconstructies.

Herstelwerkzaamheden, nieuwbouw, renovatie

Gebr. Middelveld kan u van dienst zijn bij:

 • herstelwerkzaamheden, reparaties bij spanten  bijvoorbeeld bij corrosievorming
 • nieuwbouw, renovatie of verbouwing

Meer informatie?

Wij zijn o.a. gespecialiseerd in maatwerk bij de constructie van spanten.

Gebr. Middelveld BV is gevestigd te Alteveer (bij: Hoogeveen, Drenthe). Wilt u meer informatie of een adviesgesprek? Neemt u gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Staalbouw & Constructie

 

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo