Pagina wordt geladen ...
zoeken

Praktijkvoorbeelden van airco-installaties

Montage van een airco-installatie is maatwerk. Wij kijken naar uw situatie en maken aan de hand daarvan een planning.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

airco bij bedrijf

Hoge ruimte koelen

In een bedrijfsgebouw plaatsten wij een airco-installatie. De buiten-unit is op het dak gemonteerd. Het bedrijfspand is voorzien van een hoge ruimte met daarin een gedeeltelijke verdieping waarop een kantoor gevestigd is. Omdat ook deze kantoorruimte gekoeld moet worden heeft deze installatie een behoorlijke capaciteit nodig. De gekoelde lucht trekt naar beneden en als je dan dus de bovenverdieping ook koel wilt hebben is er een hoge capaciteit nodig.

airco bij particulier

Plaats van de buiten-unit

Elke keer kijken wij naar de situatie. Hieruit kunnen verschillende opstellingen voortkomen. Op bovenstaande foto monteerden wij de buiten-unit bij onze particuliere opdrachtgever op het dak. Er was bij deze woning wel een balkon beschikbaar, en in sommige gevallen kiezen wij ervoor om de unit daar te plaatsen. De buiten-unit neemt uiteraard plaats in beslag en in dit geval kon de unit op het platte dak gemonteerd worden wat weer ruimte scheelt op het balkon. 

airco buitenunit

Aanleg airco appartement

Voor een opdrachtgever hebben wij een complete airco installatie aangelegd in een appartement. De wens van de opdrachtgever was om een airco installatie te laten aanleggen in de woonkamer en slaapkamer, de voorkeur hierbij was een minimaal geluidsniveau en geen duidelijk zichtbare installaties in zicht.

 

Kanaalunits Mitsubishi Electric

In overleg hebben wij gekozen voor een airco systeem door middel van kanaalunits van het merk Mitsubishi Electric, deze kanaalunits staan bekend om hun minimale geluidsniveau.

Vanaf de kanaalunits hebben wij gekozen voor geïsoleerde flexibele luchtkanalen welke naar inblaas- en retour ventielen aangelegd is. In het plafond zijn nu alleen de ventielen zichtbaar en het systeem is nagenoeg geruisloos. Met de huidige airco systemen (de juiste benaming is eigenlijk warmtepomp) is het ook mogelijk om te verwarmen in de winter, hierbij wordt het proces van de installatie omgekeerd.  De gehele installatie is aangesloten en getest volgens de richtlijnen van het F-gassen besluit.

Buiten-unit op het dak gemonteerd

Airco bij een huisartsenpraktijk

De buiten-unit bij deze huisartsenpraktijk is op het dak geplaatst. Wij leverden en monteerden dit airco-systeem. Dit gebeurde in nauw overleg met de opdrachtgever. Tijdens de werkzaamheden bleef de praktijk namelijk geopend.

Koperen hemelwaterafvoer gebruikt om leidingen weg te werken

Buiten-unit geplaatst op het platte dak van de garage

In dit geval hebben wij de buiten-unit van de airco-installatie geplaatst op het platte dak van de garage. Er zijn twee binnen-units geplaatst.

De ene binnen-unit is in de keuken is gemonteerd en de andere op de overloop. De wandunits kunnen worden bediend met de bijgeleverde infrarood afstandsbediening. De units zijn koelzijdig verbonden door middel van geïsoleerde koelleidingen, deze  worden zover mogelijk weggewerkt in leidingkokers.

Er is een koperen hemelwaterafvoer aan de gevel gemonteerd om de leidingen vanaf de overloop naar het platte dak weg te werken.

Meer over koper-, zink en loodwerkzaamheden

 

Airco ten behoeve van koeling verwarming kantoorpand

Een airco-installatie en zonnepanelen is een goede combinatie!

Wij hebben in een kantoorpand een airco-installatie aangelegd. Ten behoeve van de energievoorziening van deze airco en het elektraverbruik van het kantoorpand zijn er zonnepanelen gemonteerd.

De airco-installatie bestaat uit een buiten-unit en 4 binnen-units. Een Mitsubishi Electric MXZ-4F80 VF buiten-unit, 1 stuks MSZ-AP15VG wand-unit en 3 stuks MSZ-AP25VG wand-units van Mitsubishi. De reden dat de wand-units verschillen is omdat de oppervlakte van de ene ruimte die gekoeld moet worden groter/kleiner is dan de andere en de units dus verschillende prestaties moeten leveren. Wij kijken hier voorafgaand aan de installatie van een installatie kritisch naar. 

Waar moet je rekening mee houden bij het plaatsen van een airco-installatie?

Het is belangrijk dat de airco installatie op de juiste plaats staat. Met de juiste opstelling kunt u namelijk optimaal genieten. En let niet alleen op welke plek u uitzoekt voor het plaatsen van de binnen-unit. Dit is vaak het geval omdat deze vaak het meest zichtbaar is. Ook de plaats van de buitenunit is van groot belang.

Plaatsen van binnenunit

Plaats de binnenunit niet dichtbij een warmtebron of andere luchtstromen die de sensoren kunnen beïnvloeden.
Zorg er voor dat de airco de koude lucht niet direct naar je toe blaast, dit is namelijk zeer onaangenaam.
Plaats de binnenunit ook zo hoog mogelijk. Op deze manier zal de koude lucht veel beter over de ruimte verspreidt worden.

Plaatsen van een buitenunit

De buitenunit moet zoveel mogelijk vrij staan. De instroom van buitenlucht en de afvoer van warmte lucht moet onbelemmerd zijn.
Plaats de buitenunit liefst op een schaduwrijke plaats, in de volle zon zal de buitenunit meer energie verbruiken en het duurt langer voordat de gewenste binnen temperatuur behaalt wordt. Omdat de buitenunit minder hard hoeft te werken zal dit ook de levensduur van de unit verlengen. Houd er ook rekening mee dat er voldoende ventilatie moet zijn voor de buitenunit.

Airco-installatie netjes weggewerkt

Praktijkvoorbeeld plaatsing airco

Airco lelijk en opzichtig? Hoeft niet hoor!
Hoe kun je een airco mooi wegwerken? Nou zo!

Bij deze opdrachtgever hebben wij het wandmodel in de kast van de slaapkamer geplaatst. De buitenunit is netjes weggewerkt in een kast.

In de huiskamer is de kanaalunit weggewerkt in de wand. 
Er is gekozen om een kanaal airco te plaatsen in een bergruimte boven de keuken, hier was voldoende ruimte en zijn er in de wand en het plafond van de keuken toevoer- en afvoer rooster gemaakt. In de slaapkamer is een wandmodel geplaatst maar deze is gemonteerd in een bovenkast, als er niet gekoeld hoeft te worden is dit wandmodel volledig uit het zicht. De buitenunit is afgewerkt met een Eco Cover zodat deze minder prominent aanwezig is. 

 

aanleg airco

Airco: levering en montage

Gebr. Middelveld BV is gespecialiseerd in luchtbehandeling.

De juiste combinatie voor ventilatie, verwarmen en koelen zorgt voor een perfecte klimaatbeheersing in uw woning, bedrijf of kantoor. Wilt u advies of meer informatie? Neemt u gerust contact met ons op!

Neem contact met ons op 

Meer over Installatietechniek

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

hoger in Google dotsolutions