Pagina wordt geladen ...
zoeken

Onderhoudsmonteur, wat doet hij zoal? Ik mocht een dag met hem mee en kreeg daar een idee over.

Met onze onderhoudsmonteur mocht ik vandaag op pad om te beschrijven wat wij allemaal doen als wij onderhoud plegen aan de cv-ketels. Hij heeft deze week de scholen van Stichting Wolderwijs bezocht om het onderhoud aan de cv-ketels te doen. Dit heeft hij gedaan bij de scholen in Ruinen, Oosteinde, Echten, Koekange, Veeningen, Zuidwolde, Kerkenveld en Drogteropslagen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

cv onderhoud school

Planning onderhoud

Op een deel van de scholen had onze monteur het onderhoud al afgerond.

Het onderhoud op de scholen wordt in de vakantie gepland zodat de medewerkers en kinderen niet in de kou komen te zitten. Wij begonnen bij het Veldboeket te Veeningen.

remeha ketels

Onderhoud cv-ketels

 Hier hangen drie ketels. 2 maal een Remeha Quinta 45 en 1 maal een Remeha Quinta 65.

Van twee van de drie ketels was het onderhoud al klaar.  Ook had onze monteur de temperatuur van het water van de boilers al opgemeten. Deze waren meer dan 60 graden dus goed.

pakking cv vervangen

Schoonmaken cv-ketels

Allereerst werd de branderdeksel verwijderd, met het verwijderen brak er een schroef af.

De branderdeksel is van Aluminium en er kon geen schroefgat uitgetapt worden, daarom moest er een nieuwe branderdeksel besteld worden.

De monteur gaat deze later in de week plaatsen. De wisselaar wordt schoongemaakt en de pakking is vervangen.

ontsteker cv onderhoud

Ontsteker vernieuwd

Ook is er een nieuwe ontsteker geplaatst. Deze ontsteker zorgt er voor dat de brander aangaat. De cv-ketel werkte vroeger met een waakvlam maar tegenwoordig gaat de ontsteking elektronisch door middel van een vonkje.

Deze ketel kreeg geen sticker want eerst moet het branddeksel vervangen worden. Het deksel kan nu niet goed worden afgesloten en dus is de ketel op deze wijze niet veilig en niet goedgekeurd.

De ketels Remeha Quinta 45 en 65 kunnen niet worden uitgelezen op storingen. Dit is alleen bij de nieuwere types het geval.

wezeboom onderhoud cv

Zekering doorgebrand

Toen door naar de Wezeboom te Oosteinde. Hier hangen twee cv-ketels.

1 Remeha Quinta Pro en een Remeha Calenta. De Remeha Calenta was uit, er bleek een zekering doorgebrand. In voorgaande week is onze monteur ook geweest bij deze ketel omdat er een storingsmelding was. Ook toen was de zekering doorgebrand. Dit kan incidenteel gebeuren en onze monteur heeft toen de zekering vervangen.

Omdat dit nu weer het geval was moest er verder onderzocht gedaan worden. Bij het uitlezen van de storingen kwam er geen storing uit het systeem.

aansluiting driewegklep doorgebrand

Storing, waardoor veroorzaakt?

Het uitlezen van de storing leverde dus niks op. Wat is er dan wel aan de hand? Er was te zien dat er waterlekkage was. Dit was te zien aan de kalkaanslag en het feit dat er viezigheid onder in de klep lag. Er was lekkage aan de driewegklep. Door de waterlekkage is er kortsluiting ontstaan. De aansluiting van de driewegklep is doorgebrand.

De monteur heeft de ketel weer zo ver in werking gebracht dat alleen de verwarming het doet. Zo kan de monteur de ketel wel afstellen en hij vervangt dan later de aansluiting van de driewegklep, deze moet namelijk eerst besteld worden. Ook is de ketel helemaal schoongemaakt.

Ook van de Remeha Quinta Pro 65 worden de storingen uitgelezen met een Smart Service Tool, er stond een storing in.

De storing gaf aan dat de maximum temperatuur van het cv water (bijna 100 graden) heeft behaald. Bij deze storing valt het systeem uit, koelt af en schakelt weer in. De mogelijk oorzaak van deze storing is dat er weinig of geen waterdruk was. Het gaat dan om de waterdruk van het eigen circuit.

De storing viel goed te verklaren, onlangs heeft de monteur bij de storing van de Remeha Calenta gezien dat het water van de Remeha Quinta Pro bijgevuld moest worden, en ook al kwam hij voor de andere ketel, zulke dingen pakt hij er dan gewoon bij mee.

(De verlaagde waterdruk kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een lekkend expansievat of lucht in het systeem.)

ketelsteen aluminiumoxide

Een onderhoudsbeurt, is bij ons ook echt onderhoud!

Je hoort wel eens na het bezoek van een onderhoudsmonteur: Voor hij er goed en wel was, was hij ook al weer weg. Ik heb nu gezien dat een onderhoudsbeurt bij ons ook echt onderhoud inhoudt.

De ketel wordt schoongemaakt, en er worden onderdelen vervangen:

  • Sifon legen, schoonmaken
  • Wisselaar schoonmaken
  • Brander en ventilator schoonmaken
  • Pakkingen vervangen
  • Evt. water bijvullen
  • Metingen
  • Afstellen van het gasblok


Als de ketel helemaal is schoongemaakt en weer in elkaar is gezet worden de metingen gedaan.

afgesteld cv

Afstelling gasblok

De statische gas voordruk moet minimaal 20 milibar zijn. In dit geval was de meting er iets onder maar omdat de ketel wel goed brand is dit niet alarmerend.

Om de gasdruk hoger te krijgen zouden namelijk de leidingen vervangen moeten worden door grotere leidingen en dit is een behoorlijke aanpassing van het systeem.

Vervolgens worden de CO2 metingen gedaan.

Als je de meter aanzet en je meet de omgeving is het gehalte zuurstof (O2) 21%. De meetpen wordt in de rookgasafvoer geplaatst en zo ga je de CO2, O2 en de vervuiling meten. Aan de hand van deze meting stelt de monteur het gasblok af. Voor deze ketel is de ideale situatie 4,8 O2 en 9,0 CO2. Het gasblok wordt afgesteld als hij hoog belast wordt en ook bij lage belasting. Je ziet dat hoe dichter de metingen bij deze ideale situatie komen, hoe lager de vervuiling wordt.

meting gaslekkage

Veiligheid voor alles

Nu zou ik zeggen: KLAAR!  Zet maar in elkaar. Ik was al bijna weg. Maar mijn collega ging nog meten of er geen gaslekkages waren.

Ik had in eerste instantie het idee dat het een beetje een meting “voor de show” was. De monteur had namelijk alles goed vastgedraaid etc. Maar niks was minder waar. Bij de meting sloeg de meter toch uit bij een aansluiting. Ik dacht dat hij het er om gedaan had, maar ook dit was niet het geval.

Bij deze aansluiting was de pakking vervangen. De monteur heeft de pakking er uit gehaald, even schoongewreven en er weer in geplaatst. Het kan zijn dat er een heel klein korreltje vuil tussen heeft gezeten wat toch een minimale gaslekkage veroorzaakte. Dit kun je niet ruiken maar de meter zal het zeker detecteren.

onderhoud cv school

Nefit Topline HR70

Toen nog de ketels van OBS Echtenest in Echten. Hier is een CV-ketel van het type Nefit Topline HR70 geplaatst. (dit staat voor Hoog Rendement 70 kilowatt, ter vergelijk: een woonhuis kan ongeveer toe met een ketel van ca. 30 kilowatt)

Bij deze ketel worden de storingen uitgelezen met de Nefitt Service key, een app op de telefoon.

De laatste storing die de app aangeeft was van 2015. Geen storing dus, wel geeft de app aan dat de waterdruk 0,9 is, deze waarde moet tussen de 1,5  en 2 zijn dus dit geeft aan dat het water in het systeem moet worden bijgevuld.

ketelsteen warmtewisselaar

Ketelsteen op de warmtewisselaar

Dan volgt weer de procedure van het schoonmaken en het vervangen van pakkingen. Deze ketel heeft een condensbak en een afdekplaat aan de bovenzijde. Deze moeten voor het schoonmaken beide verwijderd worden.

Op de foto zie je dat er enorm veel ketelsteen op de warmtewisselaar zit. Het overgrote deel van dit ketelsteen kan onze monteur loskrabben. Het is belangrijk dat dit gebeurt want anders raakt de warmtewisselaar verstopt en dan gaat het rendement onderuit en de ketel slijt sneller. Op den duur wordt het aluminium hierdoor aangetast.

protector nefit

Nefit protector, schoonmaken en bescherming

De monteur sprayt Nefit protector op de wisselaar. Dit brand de laatste resten ketelsteen schoon en zorgt voor een beschermlaag op de wisselaar. Er kan nu geen CO2 meting plaatsvinden door deze protector. De meter zou dan kapot gaan door de enorme vervuiling die aangegeven wordt. Het is ook niet nodig om deze meting te doen want de Nefit ketel wordt afgesteld op de gas lucht verhouding.

Als de ketel aanspringt en je buiten gaat kijken zie je dat er een wolk uit de afvoer komt, deze wordt veroorzaakt door de protector. Zou het nu zo zijn dat de wisselaar lek is, dan zou deze wolk binnen ontstaan.

Het gevolg van een lek is dat de wisselaar op bepaalde plekken heter wordt dan waarvoor het materiaal geschikt is en dan trekt hij krom en kan zo doorbranden. Je krijgt dan rookgaslekkage.

afgesteld cv

Voormeting

De gas voordruk wordt nog gemeten. Deze mag onbelast rond de 30 milibar zijn. Is dit nu veel hoger dan is de gasmeter kapot er moet er contact opgenomen worden met de gasleverancier. Vollast moet de voordruk 20 milibar blijven.

De ketel wordt afgesteld. Bij de Nefit ketel moet dit gedaan onder lage belasting. De ideale situatie is – 0,05, het mag tussen de 0,1 en de -0,1 zijn. De meting bij het begin staat op 0,4. Niet goed dus. Na het afstellen staat de meter op -0,05. Niks meer aan doen!

Ook nu meet de monteur weer of er geen gaslekkage zijn. Dit is niet het geval.

keuringssticker

Een Sterkin keurmerk krijg je niet zomaar!

Voor mij zit het er hiermee op. Eén ding is zeker er is mij een boel duidelijker geworden.

Onderhoudsmonteur is een vak apart. Je moet goed zelfstandig kunnen werken. Gestructureerd werken en je hebt een enorme verantwoording. Niks kun je voor vanzelfsprekend aannemen. Neem bijvoorbeeld de kleine gaslekkage. Zulke metingen mag je niet vergeten! Onze monteur zorgt er voor dat de ketel veilig brand (voorkom zo bijvoorbeeld koolmonoxidevergiftiging) eerder krijgt de ketel geen keurmerk. Vanzelfsprekend laat hij de werkplaats keurig achter.

We hebben het onderhoud uitgevoerd in de schoolvakantie!!! Kinderen allemaal vrij! Dus een goede gelegenheid voor ons om het onderhoud aan de cv-ketels uit te voeren. Wij mogen dit onderhoud verzorgen voor stichting Wolderwijs.

schoonblazen brander

Wilt u meer weten wat wij u kunnen bieden op het gebied van service en onderhoud?

Met een onderhoudscontract kies u voor zekerheid en veiligheid, want elk gasgestookt apparaat heeft een controle- of onderhoudsbeurt nodig. Regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur van uw toestel. Wilt u meer weten?

Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact met ons op

Informatie over onderhoud en service

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo