Informatie aanvragen Vacatures
0528-263684

TIG lassen

TIG (Tungsten Inert Gas) lassen hoort tot het elektrisch booglassen. Met dit lasproces kan een zeer hoge kwaliteit bereikt worden.

Hoge kwaliteit door vaardigheid

TIG lassen

TIG (Tungsten Inert Gas). Tungsten is het engelse woord voor Wolfraam. De kwaliteit is geheel afhankelijk van vaardigheid van de lasser. TIG lassen is moeilijk omdat je met de ene hand de lastoorts moet vasthouden en met de andere hand de lasdraad moet toevoegen.

Het is belangrijk de lastoorts op een bepaalde afstand van het werkstuk te houden als er verschillen ontstaan heeft dat invloed op het lasproces en uiteraard weer op de kwaliteit van de las.

Smeltbad van groot belang

Techniek lassen

De warmte in dit lasproces wordt verkregen door een elektrische plasma-boog te trekken tussen de elektrode van wolfraam en het werkstuk. Wolfraam heeft het hoogste smelt- en kookpunt van alle metalen, het is een zeer zwaar metaal.

De elektrode wordt bij het lassen niet afgesmolten en als er toevoegmateriaal nodig is wordt er een draad dichtbij het smeltbad gebracht, de TIG lasser moet dus zelf het smeltbad goed in de gaten houden, dit maakt het een tijdrovend en nauwkeurig werk maar hierdoor kan de lasser wel de kwaliteit van het smeltbad en dus ook de las beïnvloeden.

Het smeltbad wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf door het toevoegen van inert beschermgas (meestal argon, soms helium).

Constante stroomsterkte

Grondnaad

Er wordt gebruik gemaakt van een constante stroomsterkte (ook wel verticale- of vallende stroombronkarakteristiek genoemd).

TIG lassen is vooral geschikt voor aluminium en roestvast staal. Voor het lassen van dunne laag gelegeerde platen is het zeer geschikt. Houdt dan wel rekening met de warmte inbreng, de warmte inbreng kan namelijk voor vervorming zorgen.

TIG lassen wordt ook gebruikt om een grondnaad te leggen.

Meer informatie over lassen?

Afbeelding

Denkt u erover om uw laswerk uit te besteden? En wilt u hierover meer informatie. Neem dan gerust contact met ons op.

Meer weten over andere lastechnieken? 

Meer over lassen