Pagina wordt geladen ...
zoeken

Subsidie, fiscale aftrek of leningen duurzame energie

Subsidie, fiscale aftrek of leningen duurzame energie. Wat zijn er voor subsidies en fiscale voordelen of leningen voor particulieren en bedrijven?  Met de ISDE subsidie stimuleert de Rijksoverheid bedrijven en  particulieren minder gast te gebruiken en meer duurzame warmte. ( warmtepompen en zonneboilers.)

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

ISDE: investeringssubsidie duurzame energie

Met de ISDE wil de Rijksoverheid stimuleren dat bedrijven en particulieren minder gas gebruiken en meer duurzame warmte. Zo besparen we energie en zal de CO2 uitstoot minder zijn.

 • Voor 2020 is de subsidie voor zakelijke gebruikers en particulieren vastgesteld op 160 miljoen euro.
 • De subsidie is bestemd als tegemoetkoming bij de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen.
 • De regeling van het ministerie van Economische Zaken is bestemd voor zowel particulieren als voor zakelijke gebruikers.
 • De meerjarige regeling opende op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt.
 • De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler of warmtepomp en de energieprestatie.
 • Zonneboilers en warmtepompen leveren een energiebesparing op.
 • De subsidie moet worden aangevraagd voordat u het apparaat (of apparaten) koopt.
 • In 2020 wordt de regeling uitgebreid  met subsidie tbv isolatie

Combinatie met een lening via het Nationaal Energiebespaarfonds is mogelijk waarbij een lening kan worden afgesloten voor hoogrendemementsglas, dakisolatie en zonnepanelen.

Informatie: website rijksoverheid

SDE+ subsidie

Voor deze subsidie kom je in aanmerking als je als ondernemer meer duurzame energie gaat produceren dan je zelf gebruikt. Deze Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) vergoedt het prijsverschil tussen groene en grijze energie. Op deze manier kun je de duurzame groene stroom kwijt op de energiemarkt.

Om in aanmerking te komen kun je bijvoorbeeld investeren in:

 • Zonnepanelen (minimaal vermogen van 15 kWp)
 • Wind-energie door windmolens
 • Waterkrachtinstallaties

Er is een belangrijke aanvullende voorwaarde voor het aanvragen van SDE+ subsidie. U heeft namelijk ee transportindicatie van de netbeheerder nodig.

Transportindicatie

Om een transportindicatie te krijgen moet u een aanvraagformulier invullen. In bepaalde delen van Nederland staat het electriciteitsnet onder druk. Een positieve transportindicatie geeft aan dat er op het moment dat de berekening wordt gemaakt voldoende transportcapaciteit is. Er wordt dus met een positieve transportindicatie geen  netcapaciteit gereserveerd.

Energie investeringsaftrek (EIA)

De energie investeringsaftrek is voor ondernemers die in hun onderneming willen investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie willen toepassen. Door de EIA heeft uw voordeel op twee manieren. U bespaart op de energiekosten en u hoeft minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te betalen.

MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investering) 

Deze regeling is voor ondernemers. Het budget voor 2020 voor MIA is 124 miljoen. 

Als u wilt investeren in milieuvriendelijke technieken komt u mogelijk in aanmerking voor de MIA en Vamil.

Lees hier meer

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Als je energiebesparende maatregelen treft in een bestaande koopwoning kun je in aanmerking komen voor de Subsidie energiebesparing eigen huis. Deze regeling is voor woningeigenaren en voor Verenigingen van Eigenaren.

De subsidie voor eigenaar en bewoner loopt tot en met 31 december 2020. De subsidie voor Verenigingen van Eigenaren loopt tot en met 31 december 2022.

Meer over deze subsidie

SUVIS (Specifieke uitkering ventilatie in scholen)

De aanvraag voor deze uitkering kan gedaan worden van 4 januari tot 30 juni 2021. Het bedrag wordt als voorschot verstrekt en is maximaal 30% van de totale kosten en tot maximaal 1 miljoen per aanvraag.
Niet het schoolbestuur zelf maar de gemeente vraagt deze uitkering aan.
Lees er meer over op website van rvo
Meer over deze uitkering
 

Subsidies in uw gemeente

Veel mensen zijn onbekend met de vele mogelijkheden die de overheid biedt op het gebied van subsidies. Soms zijn er meer mogelijkheden dan men weet. Graag adviseren wij u.

 

Wat kan Gebr. Middelveld voor u betekenen?

Specialist in duurzame energie: regio Hoogeveen, Zuidwolde
Gebr. Middelveld BV is o.a. gespecialiseerd in duurzame energie en duurzame installaties. Wij zijn gevestigd te Alteveer (regio Hoogeveen). Graag komen wij met u in gesprek over de mogelijkheden.

Duurzame energie

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo