Pagina wordt geladen ...
zoeken

Ledlampen, ledverlichting en led armaturen plaatsen

Ledlampen, ledverlichting en led armaturen plaatsen betekent energie besparen bij uw bedrijfshal, kantoor of woning. In 3 jaar verdient u de investering terug.

Ledlampen besparen veel energie ten opzichte van de bekende gloeilamp die Edison in 1879 op de markt bracht. Iedereen weet het eigenlijk wel of heeft er een keer iets over gehoord. Maar wat precies de clou is dat weten heel veel mensen nog niet.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

ledlampen bedrijfshal

Ledlampen in ons eigen bedrijf

Wij gingen voor ledverlichting. En dat hebben we niet zomaar gedaan. Op de foto ziet u de ledlampen in onze bedrijfshal.

Allereerst hebben we een berekening gemaakt van de totale investering die nodig was om de conventionele verlichting  van ons gehele bedrijfspand (winkel, kantoren, werkplaats, kantine) te vervangen door led verlichting. We hebben de verwachte besparing daarnaast gehouden. En aan de hand daarvan gekozen voor ledverlichting.

Wilt u investeren in ledverlichting voor uw bedrijfspand? Dan kunt u fiscaal voordeel behalen met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA).

Ga naar de site van RVO voor meer informatie

ledlampen winkel 

Kosten en levensduur ledverlichting

De vraag die vaak gesteld wordt is: wat zijn de kosten van een ledlamp. Een hardnekkig misverstand is dat ledlampen duur zijn. Feit is dat ze bij aanschaf prijziger zijn dan gloeilampen. Maar dit is geen eerlijk beeld.

Investeren in ledlampen is eenmalig aan de hogere kant maar belangrijk is om het op de lange termijn te zien. De levensduur van ledverlichting is namelijk veel langer dan de levensduur van een TL lamp of gloeilamp.

een TL lamp brandt bij ons ca. 2800 uur per jaar en heeft een levensduur van ca. 10.000 branduren terwijl de nieuwe LEDtubes een levensduur van ca. 40.000 branduren hebben
ledlampen (als vervanging van de gloeilamp) gaan gemiddeld bij 4 branduren per dag zo'n 25 jaar mee.

ledlampen bedrijfshal

Besparing

Onze besparing viel zelfs nog hoger uit dan wij verwacht hadden. Voor ons bedrijf hebben wij een besparing weten te realiseren van meer dan 32.000 kWh op jaarbasis.

De totale investering hebben wij hierdoor tussen de 3 en 4 jaar terugverdiend, en dit alleen op basis van de reductie op elektra verbruik. Dan hebben wij nog niet meegerekend dat we ook besparen op de langere levensduur van de lampen. De verwachte levensduur is op basis van de branduren rond de 12 a 13 jaar. We besparen dus op de aanschaf van de lampen maar ook op de indirecte kosten door het feit dat we veel tijd kwijt zijn aan het vervangen van lampen in de hallen. Deze hangen op behoorlijke hoogte en we moeten jaarlijks met een rolsteiger of hoogwerker door de hallen om kapotte verlichting te vervangen.

Ons advies is om te kiezen voor een goede kwaliteit lampen. Wij hebben de bestaande tl verlichtingsbronnen van 58 watt vervangen door door led buizen (Philips Master Led 23 Watt). In de werkplaats hadden we hoge druk natrium lampen hangen van 400 Watt, deze zijn vervangen door Philips Coreline High Bay lampen van 155Watt.

led lichtopbrengst

Eerlijke vergelijking

Om de lichtopbrengst van verschillende verlichting te vergelijken moet er gekeken worden naar Lumen in plaats van naar Watt.

Watt geeft aan hoeveel energie een lamp gebruikt, Lumen is de som van al het uitgestraalde licht ongeacht de richting waarin het licht straalt. Alleen met Lumen kun je de verschillende lampen (halogeenlamp, spaarlamp, ledlamp) goed met elkaar vergelijken.

Het lijkt soms aantrekkelijk om de aanschafprijs van de verlichting doorslaggevend te laten zijn. Toch raden wij u aan om voor duurzaamheid te gaan. Het is immers een lange termijn investering.

ledlampen kantoor

Voordelen ledverlichting

Voordelen van led verlichting:

 • Stroomverbruik van de led verlichting ligt vele malen lager dan conventionele (gloeilampen, tl buizen, halogeenlampen etc) verlichting.
 • Lange levensduur.
 • Led verlichting wordt niet zo warm als conventionele verlichting, dus brandgevaar wordt hiermee zeer beperkt.
 • Led verlichting gaat direct aan bij het overzetten van de schakelaar, geen knipperende of langzaam feller worden verlichting.
 • Zeer degelijk en bestand tegen schokken.
 • Milieu vriendelijk.
   

ledlampen schroeffitting

Led armaturen

Er zijn diverse typen ledarmaturen zoals:

Ledlampen met schroeffitting

 • Modeltype: Dit zijn led lichtbronnen met een schroefverbinding (E14 Of E27). Vooral voor de vervangingsmarkt van de conventionele gloeilampen zijn deze led lampen zeer geschikt.
 • Toepassingen: Deze lampen worden vaak gebruikt in woningen voor staande of hangende lampen, ook zijn deze geschikt voor buitenverlichting / tuinverlichting.

Led spots / downlighters

 • Modeltype: Deze spotjes kunnen zowel als opbouw of als inbouw worden uitgevoerd. Ook kunnen deze lichtbronnen worden toegepast als vervanging van de bekende halogeen spots
 • Toepassingen: de inbouw spots worden vaak gebruikt in badkamer, toiletten en keukens.

ledlampen high bay 
High Bay led lampen

 • Modeltype: Dit zijn industriële armaturen welke hangend aan een plafond worden gemonteerd.
 • Toepassingen: de High Bay armaturen worden veel gebruikt bij grotere plafondhoogtes, met name in magazijnen of fabriekshallen worden deze veel toegepast. Deze armaturen vervangen de conventionele gasontladingslampen of hoge druk natruim lampen.

 
Led tl tube (tl buizen)

 • Modeltype: Dit zijn de led lichtbronnen in verschillende lengte uitvoeringen vanaf 600mm tot 1500mm. Vooral in de vervangingsmarkt van de conventionele tl lampen (fluoriescentieverlichting) zijn deze led tubes zeer geschikt. Een bijkomend voordeel van deze verlichting is dat er geen voorschakelapparaat meer benodigd is, dit is eveneens een energiebesparing en hiermee wordt een eventuele uitval van het armatuur nog minder.
 • Toepassingen: de led tube worden veelal gebruikt in magazijnen of fabriekshallen, ook in koeienstallen en opslagruimtes voor machines.

 
Led panelen

 • Modeltypes: Dit zijn panelen met ingebouwde led lichtbronnen welke zowel als opbouw of als inbouw worden uitgevoerd. De panelen hebben een mooie gelijkmatige lichtuitstraling.
 • Toepassingen: de led panelen worden veelal gebruikt in kantoren of industrieruimtes, deze led panelen kunnen in een systeemplafond worden verwerkt. Voor de vervangingsmarkt worden ze veel gebruikt ter vervanging van de conventionele tl armaturen in systeemplafonds.

ledlampen kleur

Kleurcodes led lampen

De kleur (temperatuur) van led lampen wordt aangegeven in kelvin (K), de meest voorkomende kleurtemperatuur zijn:

 • 1800 tot 2600 K:kaarslicht
 • 2800 K: standaard gloeilamp
 • 3000 K: tl lamp (warm wit)
 • 3200 K:halogeenlamp
 • 4000 K: tl lamp (koel wit)
 • 6500 K:puur daglicht

Problemen met de ledverlichting

Problemen die kunnen ontstaan met mindere kwaliteit led-verlichting:

 • Snelle degradatie van de lichtopbrengst.
 • Hoge percentage uitval van verlichting.
 • In hoge mate vervormen van verlichting buizen door ongelijke verdeling van warmte, soms zelfs zo erg dat de buizen uit het armatuur vallen.
 • Problemen met dimmen van de led verlichting.

Problemen die zich in het algemeen kunnen voordoen bij led-verlichting:

 • Het licht flikkert, het licht is niet stabiel
 • Problemen met dimmen

De problemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Wij kunnen de oorzaak van de storing voor u opsporen en deze verhelpen. Neemt u hierover gerust contact met ons op.

Buitenverlichting LED lampen

TL-verlichting vervangen door LED verlichting

Wij hebben de bestaande verlichting vervangen door led verlichting.

De magazijnen in het pand waren voorzien van tl verlichting. De gevel was verlicht door middel van gas ontladingsarmaturen. Deze verlichting heeft een specifiek hoog vermogen, hiervoor was gekozen omdat de gevel van het pand ook in het donker zo goed te zien was.

Ook de gasontladingslampen zijn vervangen en zoals je op de foto’s kunt zien is de gevel een blikvanger vanaf de A28.
Het totale elektra vermogen van de verlichting in het pand is meer dan gehalveerd.

led-verlichting kleur

LED-verlichting, dimbaar en kan van kleur veranderen

Met minder vermogen, meer verlichting in de stal. Bij een melkveebedrijf in de regio vervangen wij de gasontladingslampen door led-verlichting. Dit levert een aanzienlijke besparing op. De verlichting is dimbaar en kan van kleur veranderen. Dat is niet voor het disco-effect maar kleurverandering kan een gunstig effect hebben op de melkproductie.

Vragen of advies over ledverlichting?

Hebt u vragen over ledverlichting of hebt u advies nodig?

Heeft u last van storingen mbt led-verlichting. Neemt u dan contact op met Gebr. Middelveld BV te Alteveer (regio Hoogeveen / Zuidwolde). Wij zijn specialist in duurzame energie maar ook in het aanleggen van verlichting. Bekijk ook andere projecten Installatietechniek van Gebr. Middelveld BV.

Neem contact met ons op

Meer over duurzame energie

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo