Pagina wordt geladen ...
zoeken

Installatie zonnepanelen: wat komt er allemaal bij kijken?

Installatie van zonnepanelen of PV panelen: wat komt er precies bij kijken?  Zonnepanelen of PV panelen zijn in opmars. Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de voordelen van PV panelen. Maar wat al die termen inhouden, weten ze niet goed. Daarom vindt u op deze website uitgebreide informatie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

indak systemen zonnepanelen

PV installatie (zonnepanelen)

Een pv panelen installatie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Het PV paneel
  • De montage constructie
  • De DC bekabeling
  • De Omvormer
  • De AC bekabeling
  • De elektrische beveiliging

zonnepanelen loods

Wat is een PV paneel of zonnepaneel?

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel (PV-paneel) is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiervoor worden fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. Deze manier van energie opwekken is een vorm van duurzame energie. Soms worden zonnepanelen verward met zonnecollectoren maar een zonnecollector is op een ander principe gebaseerd namelijk voor opwarming van bijvoorbeeld drinkwater of water voor de CV ketel. In de praktijk werkt men meestal met standaardpanelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m². Maar wij kunnen hier ook maatwerk van maken door ter plaatse op te nemen welke afmetingen van panelen het gunstigst uitkomt.

zonnepanelen plat dak

Wat voor soorten zijn er?

PV panelen komen in je in de volgende vormen tegen:

  • mono (monokristallijn)
  • poly (polykristalijn)
  • dunne film (amorf silicium)

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel.

Monokristallijn (zwart paneel)

De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Ze zijn weliswaar duurder maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. Kortom: de beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

Polykristallijn (blauw paneel):

In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De prijs is gunstig en ze bieden een redelijk hoog rendement. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

Amorf (dunne film, zwart paneel)

Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam.  De prijs is gunstig maar in verhouding geven ze het minste rendement.

Zonnepanelen geplaatst op hellend dak

Zonnepanelen opstelling op hellend dak

Op het hellende dak van CBS de Heidevlinder in Zuidwolde hebben wij 88 stuks zonnepanelen geplaatst.

Bij dit project is de bestaande dakbedekking ongewijzigd gebleven.

Meer over dit project

vrije veldopstelling 

Vrije veldopstelling zonnepanelen

Een vrije veldopstelling voor zonnepanelen is zeer geschikt als u daarvoor de ruimte heeft en u geen zonnepanelen op uw dak wilt hebben, of als plaatsing op het dak niet goed mogelijk is.

Wij hebben voor onze opdrachtgever de zonnepanelen geplaatst in deze opstelling op een door de opdrachtgever met zware klinkers verharde ondergrond.

Meer over dit project

Zonnepark op het dak

Een duurzame onderneming met zonnepanelen op het dak. Met de bouw van het bedrijfspand is reeds rekening gehouden met de plaatsing van deze panelen. 

Meer informatie over dit zonnepark

solar edge omvormer 

Omvormer, voedingsleidingen en bekabeling

Bij de installatie van PV panelen moet ook de omvormer worden geinstalleerd.

DC bekabeling

Tussen de zonnepanelen en omvormer wordt de zogenaamde dc bekabeling gelegd. Deze zorgt ervoor dat de gelijkstroom van het paneel naar de omvormer wordt geleid.

AC bekabeling

Tussen de omvormer en uw elektriciteitsnet zal een zogenaamde AC bekabeling aangelegd worden. Hierover wordt de wisselstroom van de omvormer naar uw elektriciteitsnet gevoerd.

PV installatie en meterkast

Soms is een aanpassing van de meterkast voor het beveiligen van uw pv installatie. Wellicht moet de groepenkast worden aangepast of is een verzwaring van de hoofdzekering noodzakeling om extra teruglevering mogelijk te maken.

Meer over omvormers

 zonnepanelen drenthe

Montagesystemen: indak, opdak en vrije veldopstelling

Belangrijk is om vooraf te bekijken welk montagesysteem uw voorkeur heeft en wat het beste past in uw situatie.

Er zijn systemen voor opdak en indak waarbij de zonnepanelen op het dak worden bevestigd of in het dak worden verwerkt. Maar er zijn ook vrije veldopstellingen. Welk systeem bij u past hangt ook af van het soort dak: is er sprake van een plat dak, een dak met dakpannen, sandwichpanelen of golfplaten?

Montage zonnepanelen

montagevoetjes 

Levering en montage zonnepanelen

Gebr. Middelveld BV levert en monteert zonnepanelen.

Meer informatie? Neemt u gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Levering en montage zonnepanelen

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo