Informatie aanvragen Vacatures
0528-263684
omvormer bij PV panelen of zonnepanelen

Wat is een omvormer?

Wat is een omvormer? Wat voor soorten zijn er? Wat doet een omvormer? Installatie en montage omvormer is belangrijk bij de aanschaf en installatie van PV of zonnepanelen. In dit artikel treft u antwoord op deze vragen.

Wat doet een omvormer?

Afbeelding

Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Het paneel levert hierbij echter gelijk stroom, waar wij in ons lichtnet wisselstroom gebruiken. Een omvormer is dan nodig om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom. Een omvormer maakt uw zonne energie geschikt voor uw lichtnet en dus gebruik!

 

Merken omvormer

Wij werken onder andere met de volgende omvormer merken:

  • sma
  • stecagrid
  • solar edge
  • sungrow

 

Voorkomende problemen met de omvormer

omvormer

Wij kiezen altijd voor omvormers van goede kwaliteit. Productieverlies bij PV-installaties worden namelijk vaak veroorzaakt door het niet goed functioneren van de omvormers. Als de omvormers niet goed werken, werkt uw hele installatie niet goed. Enkele voorkomen problemen met de omvormers zijn:

  • verkeerde installatie
  • oververhitting
  • niet opstarten na netwerkstoring

Verkeerde installatie

Hierin maken we onderscheid tussen het fysiek verkeerd aansluiten en het verkeerd instellen van de omvormers. Het is van groot belang de installatie aan te laten sluiten door erkende installateurs.

Oververhitting

Omvormers zijn gevoelig voor hoge temperaturen omdat ze zijn opgebouwd uit elektronische componenten. Hoge temperaturen zorgen voor afname van de capaciteit en in het uiterste geval zelfs tot een productiestop.

Niet opstarten na netwerkstoring

Als er geen defecten zijn moet de omvormer in staat zijn om zichzelf op te starten na een netwerkstoring. Dit is niet bij alle omvormers het geval.

 

Vermogen van een omvormer

Vermogen van een omvormer

Het vermogen van een omvormer is afhankelijk van de grootte van de pv installatie en het aantal te plaatsen panelen. Het bepalen van een omvormer is maatwerk. Wanneer u een te kleine omvormer kiest kan de omvormer in storing komen te staan door oververhitting/overbelasting. Bij het kiezen van een te grootte omvormer kan het rendement van uw installatie niet gehaald worden.

1-fase of 3-fase

Dan is het ook nog belangrijk om te kijken wat voor omvormer kies ik mbt het terug leveren naar het net. Het meest voorkomende net is een 1-fase of 3-fase net. Dit kunt u zien op uw energie contract. (bv 1x40A of 3x25A). Bij installaties tot 4000Wp wordt er meestal over 1 fase terug geleverd hierboven zal er gekozen worden voor een 3-fase terug levering.

Per paneel, centraal of optimizer

Optimizers optimaliseren elk individueel paneel binnen een PV systeem. Dit heeft u nodig als er veranderende schaduwvlakken aanwezig zijn op het dakvlak waar u uw PV systeem wilt aanbrengen. Bij schaduw verliest u met toepassing van een optimizer per paneel dan alleen een deel van de opbrengst van het paneel/panelen waar de schaduw op dat moment aanwezig is. Bij normale stringomvormers, ook met meerdere MPP trackers is optimalisering niet mogelijk. U heeft één power optimizer per paneel nodig.

Meer informatie over zonnepanelen?

Gebr. Middelveld Installatietechniek is specialist in duurzame energie. Wilt u meer informatie over de plaatsing van zonnepanelen? Neemt u dan contact met ons op.

Meer over zonnepanelen