Pagina wordt geladen ...
zoeken

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt zijn energie uit de omgevingslucht. Deze warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

Het buitendeel is gekoppeld aan het binnendeel, de warmte wordt aan de buitenlucht onttrokken en deze wordt verhoogd via een compressor. Het hete koelmiddel dat nu in gasvorm is, verplaatst naar de binnenunit. Daar geeft het koelmiddel zijn warmte af doormiddel van een warmtewisselaar aan het water in het verwarmingssysteem, en door middel van dit water wordt de warmte verplaatst via het verwarmingssysteem.

Zodra de warmte wordt afgestaan verandert het gasvormige koelmiddel naar vloeistofvorm. Daarna herhaalt het proces zich.

Voordelen:

  • Grote afstand tussen binnen en buitenunit is mogelijk, zo kun je creatieve manier de units plaatsen.
  • Ten opzichte van de bodem-water warmtepomp is dat de investering kleiner is, er is namelijk geen broninstallatie nodig.
  • Onderhoudsarm
  • Relatief weinig ruimte voor de binnenunit.

Nadelen:

  • Door de schommelende buitentemperatuur ligt het rendement altijd lager dan wanneer er gekozen zou zijn voor een water-water warmtepomp in dezelfde omstandigheden.
  • Je kunt met dit systeem niet “bijna gratis” koelen. De buitenlucht (bron) is namelijk warm op het moment dat je wilt koelen.
  • De buitenunit maakt geluid en wordt vaak als “niet mooi” ervaren.

Airco in de vrieskou

Kan de warmtepomp het aan bij extreem lage temperaturen?

De eerste warmtepomp is in Zweden ontwikkeld! Je zou dus zeggen dat een warmtepomp het met extreem lage buitentemperaturen wel aan zou moeten kunnen.
In Scandinavische landen worden veel woningen al verwarmd door middel van een warmtepomp dus dat zit wel goed.
Toch wordt veel gezegd dat een lucht-water warmtepomp het niet aankan bij extreem lage buitentemperaturen. Waarop berust dit vooroordeel? 
De warmtepomp is een lage temperatuurverwarming. En waarschijnlijk schept dat de verwarring.

Wat is een lage temperatuurverwarming?

Lage temperatuurverwarming ook wel afgekort tot LTV is een manier van verwarmen van een ruimte waarbij de aanvoertemperatuur niet hoger is dan 55 graden Celsius.  Dit kan doormiddel van vloerverwarming maar kan ook door middel van wandverwarming en lage temperatuur radiatoren. 
Doordat dit een gelijkmatige constante manier van verwarmen is wordt deze methode vaak als comfortabel ervaren.

Warmtepomp ’s nachts uitzetten?

We raden het niet aan. De warmtepomp werkt meestal in combinatie met vloerverwarming. Met vloerverwarming duurt het vaak wat langer voordat het systeem is opgewarmd. Daarnaast is het ook zo dat er een hogere watertemperatuur nodig is om de ruimte op te warmen. De warmtepomp heeft dan een lager rendement doordat het sneller moet opwarmen en een hogere temperatuur moet creëren. Als het systeem continu draait kan er continu met een lagere temperatuur water gewerkt worden dit is dus rendabeler en qua gebruiksgemak ook comfortabeler. 

extreme koude

Maar hoe zit het als het buiten erg koud is?

Als de buitentemperatuur daalt moet de warmtepomp harder werken en zal dus meer energie verbruiken. Het systeem draait namelijk bijna continu omdat de omgeving moet worden opgewarmd met water dat ca. 35 graden.
Het systeem zal dus bij lage buiten temperaturen meer elektriciteit gebruiken. Maar uiteraard is het energieverbruik bij gaskachels, cv-installaties en houtkachels ook een stuk hoger bij extreem lage temperaturen.


Bevriezen van de buiten-unit

Maar wat als de warmtepomp dichtvriest? Dan start er een automatische ontdooicyclus op om de warmtepomp ijsvrij te maken.

Wat wel belangrijk is, is dat u de omstandigheden zo “ideaal mogelijk” maakt. Is het bijvoorbeeld bij een sneeuwstorm zo dat de buiten-unit totaal bedekt wordt met sneeuw zal het systeem constant op de ontdooistand gaan draaien. Je hebt dan geen rendement en het kost veel energie. Het behoeft geen toelichting dat het in dit geval het best is de unit zover mogelijk sneeuwvrij te maken.

Als uw warmtepomp het niet aankan is er dus een ander probleem. 

Veelal in de installatie of de programmering.
Voorbeelden van problemen veroorzaakt door installatie:

 

  • De waterafvoer van de unit is aangesloten op een leiding die klein is en dichtvriest. 
  • Toestel is niet op een verhoging geplaatst zodat de unit zijn water niet weg krijgt. De unit krijgt dus zijn water niet weg en zal daardoor bij een langere vriesperiode volledig dicht vriezen.
  • Ook kan het zijn dat de warmtepomp niet goed is ingesteld.

Advies over warmtepompen?

Wilt u meer advies over welke warmtepomp de beste keuze is voor uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Meer informatie over warmtepompen

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo