Verduurzamen van installaties in de praktijk
Terugdringen van energieverbruik? Hoe duurzaam is uw installatie?
Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Neem dan gerust contact met ons op!
Verduurzaming voor sportpark Noord-West
Sportpark Noord-West te Beilen waar de voetbalverenigingen vv Beilen en cvv FIT Boys zijn gevestigd gaat voor verduurzaming.
In december 2019 is De gemeente Midden-Drenthe het verduurzamingsproject: “Drenthe Sport Duurzaam” gestart.
Dit project was specifiek bedoeld voor verenigingen en stichtingen die een buitensportaccomodatie in eigendom hebben en/of beheren.
Investeren in duurzaamheidsmaatregelen
Het doel van het investeren in duurzaamheidsmaatregelen is het gas- en elektriciteitsverbruik terug te dringen. Hierdoor zullen de energiekosten sterk verminderen, doordat deze kosten lager worden wordt sport toegankelijk gehouden voor alle inwoners. Door middel van subsidie geeft de gemeente de kans te verduurzamen.
Hoe verduurzaamt sportpark Noord-West?
De verduurzaming van sportpark Noordwest wordt gerealiseerd door de volgende installaties.
In 2020 zijn er 160 zonnepanelen gemonteerd met een totaalvermogen van 61kW
In totaal zijn er 5 lucht/lucht (airco) warmtepompen geplaatst in verschillende ruimtes,
2 cv-ketels zijn vervangen voor Lucht/water warmtepompen tevens is de bestaande cv-installatie aangepast.
Gekozen is voor warmtepompen van het merk Mitsubishi.
meer over warmtepompen
Sportpark Noord-West klaar voor de toekomst
Hiermee is de installatie van Sportpark Noord-West grotendeels verduurzaamd en klaar voor de toekomst.
Denkt u ook over verduurzaming van uw installatie? Neem dan gerust contact met ons op zodat we samen de mogelijkheden kunnen onderzoeken.
Duurzamer door zonnepanelen
Duurzamer wil Greensales worden! Dit realiseren ze door o.a. de aanschaf van zonnepanelen. Pieter van Greensales en Dirk-Jan van gebr. Middelveld vertellen er in een kort filmpje meer over.
Bekijk hier het filmpje: duurzamer
Interview met onze opdrachtgever Pieter van der Linden
In week 44-2020 hebben wij bij Greensales zonnepanelen gemonteerd. Voorafgaand stelden wij een aantal vragen aan de eigenaar Pieter van der Linden.
Onderaan de pagina de uitleg over de installatie.
Kun je iets meer vertellen over Greensales nu en hoe je het bedrijf over 10 jaar ziet? (ook op het gebied van verduurzaming)
Greensales bestaat sinds 1998 en is een plantengroothandel voor hoveniers met vestiging in Noordscheschut en Balk (Friesland) dit doen we samen met een team van circa 20 medewerkers.
De volgende punten in onze bedrijfsvoering sluiten goed aan bij verduurzaming:
- Doordat we onze eigen kwekerij hebben, hebben we minder transportbewegingen door Nederland. (We kunnen op 1 plek 500 soorten laden voorheen moesten we hiervoor 20 adressen bij langs.)
- We leveren aan de deur met eigen transport. Dit combineren wij veelal met andere leveringen en op deze manier werken wij efficiënter.
- We hebben een eigen kwekerij, waar we circa 500 soorten planten kweken. Op het gebied van bemesting en ziektes hebben wij veel kennis in huis.
- Doordat we constant kijken hoe we processen en of dingen duurzamer kunnen doen worden de processen steeds beter.
- Wij hebben een paar verzamelpunten voor kwekers. De kwekers brengen hier de beplanting heen zodat het transportbedrijf waarmee wij zaken doen het daar 2x in de week oppikt. De kwekers hoeven niet apart transport aan te vragen of zelf met de auto naar ons toe te komen.
Wat we verder doen aan een duurzame bedrijfsvoering:
- We scheiden onze afval.
- We gebruiken koffiebekers van karton
- We hebben elektrische heftrucks
Hoe ben je op het idee gekomen zonnepanelen aan te schaffen?
De aanschaf van zonnepanelen past goed in de branche waar we zitten (groene energie). We krijgen steeds meer materiaal op elektrisch waardoor de stap voor ons klein was om deze investering te doen. De kostenbesparing zal circa 4000 euro per jaar zijn.
Waarom heb je voor gebr. Middelveld gekozen?
Wij werken sinds 1998 samen met gebr. Middelveld. Het voordeel van gebr. Middelveld is dat ze een breed pakket aan werkzaamheden doen van een bouw van een hal tot aan het monteren van een stopcontact. Ik vind het zelf prettig om 1 aanspreek punt te hebben.
Zo hebben ze onlangs een nieuwe hal bij ons gebouwd en hierbij hebben we al rekening gehouden met het eventueel monteren van zonnepanelen.
Hoe was het voortraject van de aanschaf van de panelen?
Met 1 telefoontje had ik binnen een week een voorstel in huis. Alles duidelijk op 1 a4 met investering en besparing goed inzichtelijk.
Greensales wordt met de aanschaf van zonnepanelen een duurzamer bedrijf. Zijn er nog meer plannen om te verduurzamen? En wat staat er dan nog meer in de planning?
Ik ben in gesprek met gebr Middelveld om te kijken hoe we van gas af kunnen.
In onderstaande stuk licht Dirk-Jan van gebr. Middelveld toe hoe dit realiseerbaar is.
Het kantoor gedeelte bij Greensales wordt momenteel verwarmd met vloerverwarming op de begane grond, radiatoren op de verdieping en er is een gasgestookte cv ketel als warmtebron aanwezig.
De verwarming is aangevuld met koeling door middel van een airco systeem, met dit airco systeem is het mogelijk om te koelen en verwarmen door middel van lucht (dit is overigens een mogelijkheid bij de meeste recente airco systemen). Deze installatie is een mooie basis om over te stappen naar een volledig elektrisch verwarming / koeling systeem.
De gasketel zal worden vervangen door een volledig elektrische lucht / water warmtepomp waarmee de vloerverwarming en de radiatoren mee gevoed gaan worden. Een aandachtspunt hierbij is de lage temperatuur van de warmtepomp, het afgifte systeem van vloerverwarming is hiervoor geschikt maar de radiatoren in mindere mate.
Door de lagere temperatuur van de warmtepomp zal het vermogen van de radiatoren wat afnemen. In dit specifieke geval is dit geen probleem omdat ze immers kunnen bij-verwarmen met het airco systeem. Ook voor het comfort in de verschillende kantoorruimtes is dit een goede manier van verwarmen, de vloerverwarming en radiatoren zorgen voor een basis temperatuur en er kan naar wens worden bij-verwarmd. Omdat de verschillende ruimtes gedurende de dag verschillende warmtebehoeftes hebben sluit dit mooi aan.
Technische informatie over de installatie
- 92 stuks DMEG zonnepanelen DM325-M156-60, 320Wp monokristallijn (10 jaar productgarantie en 25 jaar opbrengstgarantie). Totaalvermogen 29.900Wp
- 2 stuks SMA Tripower 3 fasen omvormer (5 jaar productgarantie).
- De geschatte jaaropbrengst van het systeem is ± 23.920kWh.
- De panelen worden bevestigd op het sandwich dak van de laatst gebouwde schuur gemonteerd, er komen 46 panelen op het dak met oriëntatie oost en 46 panelen op het dak met oriëntatie west. Volgens de constructie berekening van de onderconstructie is dit mogelijk.
- De panelen worden onderling doorverbonden. Vanaf de laatste panelen zal een kabel naar de omvormers gelegd worden welke in de loods worden gemonteerd.
- De voeding vanaf de omvormer en data bekabeling zal worden aangelegd vanaf de omvormers naar de groepenkast in het kantoor.
Verduurzamen
Wilt u uw installatie duurzamer maken?
Neem dan gerust contact met ons op zodat we samen de mogelijkheden kunnen onderzoeken.