Pagina wordt geladen ...
zoeken

Roestvast Staal

Rvs, roestvast staal, in de volksmond ook wel roestvrij staal genoemd. Wij kunnen het aan u leveren maar ook voor projecten met rvs bent u bij gebr. Middelveld aan het juiste adres.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

hek rvs

Roestvrij staal?

RVS staat voor Roest Vast Staal. In de volksmond wordt het ook wel roestvrij staal genoemd, dit is dus niet juist. RVS kan zeker wel roesten. Het is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof (soms ook: titanium, aluminium). De hardheid van RVS hangt af van het gehalte koolstof, de nikkel zorgt voor de niet-magnetische werking.

In grote lijnen kennen we onderstaande hoofdgroepen (verschillende legeringen):

  •     
  • Austhenisch roestvast staal, deze soort is het meest populair om de volgende eigenschappen: zeer goed vervormbaar, zeer goed te slijpen en te polijsten, uitstekende corrosiebestendigheid, goede taaibaarheidseigenschappen (dit kan ook lastig zijn bij verspanen), goede lasbaarheid, niet magnetisch.
  •     
  • Ferritisch roestvast staal, ook zeer goed bewerkbaar maar in vergelijking met austhenisch roestvast staal is het minder goed toepasbaar in omgevingen waar het wordt blootgesteld aan agressieve of oxiderende invloeden, er zit namelijk minder chroom en nikkel in verwerkt. Het is niet hardbaar maar wel magnetisch. Het is goedkoper dan de austhenische soort.
  •     
  • Martensitisch roestvast staal, wordt toegepast om zijn hardheid (denk hierbij bijvoorbeeld aan: machinebouw, matrijzenbouw, schoepen). Het ontstaat als koolstofhoudend staal vanuit hoge temperatuur snel wordt afgekoeld (afschrikken).
  •     
  • Duplex roestvast staal, als u verschillende eigenschappen wilt combineren kan dat bereikt worden door de juiste samenstelling te kiezen. Eigenschappen van duplex roestvast staal: goede corrosievastheid, goede lasbaarheid, verspanen en vervormen is moeilijker dan bij het klassieke rvs.
         

rvs trap

Productiewijzen

  •     
  • Koud gewalst, om dun maar hard materiaal te vervaardigen, het is dus minder taai en elastisch dan warm gewalst materiaal.
  •     
  • Warm gewalst, bij het warm gewalste materiaal ontstaat er een walslaag, er bestaat ook warm gewalst RVS maar dit houdt niet anders in dan dat de walslaag verwijderd is.

rvs trap design

Oxidatie

Als het chroom in aanraking komt met zuurstof ontstaat er een onzichtbaar laagje, dit heet oxidehuid. Deze oxidehuid zorgt ervoor dat het onderliggende metaal wordt beschermd tegen verdere roestvorming (oxidatie), want eigenlijk is het kleine laagje “roest”.

Het is dus van groot belang dat het laagje onbeschadigd blijft. Mocht het echter wel beschadigen zal het laagje zich door de invloed van zuurstof weer snel herstellen.

Alleen als het herstel van binnenuit komt is het beschermende effect tegen corrosie effectief. Als de beschadiging is ontstaan door zagen, vijlen, slijpen en dergelijke (aanraking met ijzer) of door het lassen zijn er andere middelen nodig om het materiaal te reinigen en te beschermen tegen oxidatie.

Dit reinigen kan door het “beitsen” met een fluorwaterstof of salpeterzuuroplossing, of een elektro-analytische behandeling.

las rvs

Bewerking

De lasmethoden die wij gebruiken voor RVS zijn MIG- en TIG lassen.

Het lassen van RVS is behoorlijk lastig werk, en vereist een heel andere techniek dan bijvoorbeeld het lassen van staal. RVS reageert namelijk snel op overmatige warmte en kan kromtrekken en vervormen als het afkoelt. Als je RVS te heet last, zie je hierdoor sporen in het metaal. Het is dus te adviseren zo weinig mogelijk warmte in te brengen als nodig is. Het lassen van RVS is onze vakmensen toevertrouwd.

 

Uiterlijk

Regen en wind krijgen geen vat op RVS en het materiaal is dus ook heel goed buiten te gebruiken. Zelfs na jaren in de buitenlucht blijft het materiaal zijn glans behouden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om RVS een bepaald uiterlijk, ook wel finish genoemd, te geven.

Het kan geborsteld, richtingloos geborsteld, geslepen, glasparel/RVS grit gestraald worden of zelfs een combinatie van deze technieken.

Niet doen

  •     
  • Om te ontsmetten is men geneigd chloor te gebruiken. Dit mag niet bij RVS. Het veroorzaakt putcorrosie in het materiaal en er ontstaan binnen korte tijd gaatjes. Ook geen zuur- of zoutbevattende middelen gebruiken.
  •     
  • Als het materiaal net behandeld is (zoals: stralen, schuren of polijsten) het materiaal direct aanraken met de huid. Een vingerafdruk is blijvend onder het oxidelaagje. Het materiaal moet eerst de kans hebben om een nieuw oxide-laagje te vormen.
  •     
  • Staalwol gebruiken. Dit zie je vaak wel als tip, maar niet doen!
         

Voor advies kunt u bij ons terecht

Wij maken zelf projecten met RVS maar u kunt ook bij ons terecht om RVS te kopen. 

Neemt u om de mogelijkheden te bespreken gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Staalleverancier

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo