Pagina wordt geladen ...
zoeken

Kortsluiting

Bij kortsluiting ontstaat er een verbinding die toevallig of opzettelijk tot stand is gebracht tussen twee punten die niet geïsoleerd zijn en die elektrische stroom geleiden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

kortsluiting lassen

Gewenste en ongewenste kortsluiting

In een stroomkring bewegen elektronen. Elektronen zijn elektrisch geladen deeltjes. Deze elektronen dragen energie en deze energie geven ze onderweg af aan bijvoorbeeld een elektrisch apparaat. Elektronen zullen altijd de weg van de minste weerstand kiezen.

In het geval van kortsluiting ontstaat er in de stroomkring een nieuwe verbinding tussen de plus- en de minpool die een veel lagere weerstand heeft. De elektronen kunnen dan dus via een snellere weg de energie afgeven. Kortsluiting kan gewenst of ongewenst zijn.

Wij hebben het onderstaand uitsluitend over toevallig en ongewenste kortsluiting.

ongewenste kortsluiting

Ontstaan van kortsluiting

Kortsluiting kan ontstaan door een defect in de elektrische installatie of omdat een installatie verkeerd is aangelegd.

Ook in een apparaat of in een machine kan kortsluiting ontstaan, door een beschadiging van de isolatie van draden kunnen twee polen dan in contact komen.

Bij kortsluiting wordt de weerstand in de stroomkring lager en de stroomsterkte neemt toe. Doordat er hoge stroom gaat lopen ontstaat er hitte. Kunststof zoals isolatiemateriaal kan hierdoor gaan smelten.

brand door kortsluiting

Hoe kan er brand ontstaan?

Als de ene pool volledig tegen de andere pool komt, dus zonder weerstand daartussen, dan zal de zekering er gelijk uit gaan.

Maar bij de meeste kortsluitingen zal er redelijk wat weerstand tussen de polen zijn omdat er slechts een beperkte kortsluiting is door een beschadiging in de isolatie. De installatie is bijvoorbeeld beveiligd met een zekeringswaarde van 16 Ampère, totdat deze waarde is bereikt zal er een stroom gaan lopen en de schakelaar zal tot de 16 Ampère niet doorslaan. Dit gaat gepaard met veel warmte ontwikkeling. De weerstand neemt hierdoor weer af, daardoor zal er weer meer stroom gaan lopen. Net zolang tot de zekering door zal branden, in de tussentijd bestaat er dan wel de mogelijkheid dat er brand ontstaat.

kans op kortsluiting

Voorkomen, beter dan genezen

De volgende punten kunt u langs gaan om kortsluitingen te voorkomen:

  • Controleer regelmatig of de buitenmantel/isolatie van elektrische kabels nog goed is.
  • Leg geen snoeren onder vloerbedekking of deuren, het snoer kan hierdoor beschadigen.
  • Bevestig elektriciteitskabel/snoer altijd met de juiste bevestigingsmaterialen, niet met spijkers of nietjes.
  • Pak altijd de stekker vast als u deze uit het stopcontact wilt halen, niet aan het snoer trekken zodat de stekker er uit vliegt, zo kan de isolatie loslaten.
  • Volg de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing van elektrische apparaten.
  • Als u gebruik maakt van een verlengsnoer, rol deze dan helemaal uit. Gebruik maximaal één verlengsnoer tussen het stopcontact en het apparaat.
  • Als er blootliggende kabels zijn, raak deze dan niet aan. Schakel de groep uit en zorg ervoor dat het euvel verholpen wordt.
  • Voorkom vocht bij uw elektrische apparaten, stopcontacten.

kortsluiting opsporen

Opsporen, hoe doe je dat?

Mocht er zich toch kortsluiting voordoen. Dan kunt u dit als volgt opsporen.

Schakel de groepsschakelaar uit. Haal alle stekkers er uit. Schakel dan de groepsschakelaar weer in, schakelt de groepsschakelaar gelijk weer uit? Dan is er waarschijnlijk een kortsluiting in de bedrading. Is dit niet het geval en blijft de schakelaar aan?  doet u dan alle stekkers er één voor één weer in. Zodra u het apparaat aansluit die de boosdoener is zal de installatieautomaat (in de volksmond: stop) er weer uit gaan. Als bij deze controle geen van deze apparaten voor kortsluiting zorgt kan het zijn dat de schakelaar is uitgegaan doordat er overbelasting is of er mankeert iets aan de installatie.

In dit geval kunnen wij u van dienst zijn. Bij Gebr. Middelveld werken erkende en gecertificeerde elektriciens.

Meer over elektra-storingen

aanleggen elektrische installatie


Wij zijn een erkend elektrotechnisch installateur!

Bij stroomstoring, storingen bij elektra, elektrische installaties kunt u contact opnemen met Gebr. Middelveld.

Wij zijn erkend elektrotechnisch installateur en kunnen uw stroomstoring snel verhelpen. Neemt u gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo