Informatie aanvragen Vacatures
0528-263684
koolmonoxide

Koolmonoxidevergiftiging: wat moet u doen?

Koolmonoxidevergiftiging: koolmonoxide is giftig en gevaarlijk en kan leiden tot vergiftiging. Het bedrieglijke is: u ruikt het niet. Wat zijn de symptomen?

Een giftig gas

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide is een verbrandingsgas, giftig en gevaarlijk en kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Het bedrieglijke is: u ruikt het niet.  Koolmonoxide is reukloos. Iedere gastoestel stoot een bepaalde mate van verbrandingsgassen uit. Op zich is dat normaal en wanneer uw gastoestellen goed werken is er niks aan de hand.

Slecht onderhouden gastoestellen

Bij slecht onderhouden gastoestellen kan er een verhoogde CO-uitstoot zijn. Vaak is het een combinatie van weinig of slechte ventilatie en slecht onderhouden gastoestellen zoals geisers, kachels en CV ketels. Maar er zijn meer oorzaken zoals onjuiste installatie van gastoestellen, scheuren in schoorsteenkanalen, kapotte afvoerpijpen (gescheurd, verouderd, verroest). Ook de rookgasafvoer van uw buren kunnen oorzaak zijn voor teveel uitstoot wanneer deze afvoer in de buurt van de ventilatiekanalen zijn geplaatst in uw woning.

Symptomen

Symptomen van een te hoge CO uitstoot zijn:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Moeheid
  • Slaperigheid
  • Bij hoge concentraties kan koolmonoxide zelfs levensgevaarlijk zijn en leiden tot de dood

Levensgevaarlijk

Duidelijk is dat koolmonoxide gevaarlijker is dan men aanvankelijk dacht. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal doden drie keer zo groot is dan men oorspronkelijk had aangenomen. Dat komt omdat de symptomen van vergiftiging onvoldoende worden herkend. Lees hiervoor ook de website van de brandweer.

Wat moet u doen?

Hebt u een vermoeden dat er sprake is van een te hoge uitstoot van koolmonoxide? Aarzel niet maar neem meteen actie!

  • U zet alle deuren en ramen open in uw woning
  • waarschuw uw huisgenoten en ga direct naar buiten
  • bel 112
Meer over stankoverlast en gaslucht

Preventief onderhoud voorkomt problemen

Preventief onderhoud voorkomt koolmonoxidevergiftiging

Door uw CV installatie en uw gastoestellen preventief te onderhouden voorkomt u problemen. Ieder jaar vindt er namelijk controle plaats en loopt de monteur alle zaken na in uw woning en u voorkomt dat uw gastoestellen achterstand hebben qua onderhoud. Middels ons onderhoudscontract biedt Gebr. Middelveld de service om periodiek uw CV ketel te voorzien van een onderhoudsbeurt. 

Koolmonoxidemelder

Ook kunt u een koolmonoxidemelder plaatsen in uw woning. Let op: dat is wat anders dan een rookmelder. Een koolmonoxidemelder waarschuwt wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide in uw woning aanwezig is.

Meer over onderhoudscontract gastoestellen

Advies of informatie?

Gebr. Middelveld installateurs

Hebt u advies of informatie nodig? Gebr. Middelveld installatietechniek kan u van dienst zijn bij storingen, stankoverlast, lekkages en verstoppingen. Zijn er problemen in uw woning, kantoor of bedrijfshal? Neemt u meteen contact met ons op!

Storingen