Pagina wordt geladen ...
zoeken

Koolmonoxide vergiftiging

Koolmonoxidevergifting is een sluipmoordenaar. Doe er alles aan om dit te voorkomen door goed onderhoud aan uw geiser, gaskachel of cv-ketel. 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) ontstaat bij onvolledige verbranding en is levensgevaarlijk. Je kunt het niet ruiken, proeven of zien. Daarom is het ook zo verradelijk. Het is een sluipmoordenaar. Koolmonoxide wordt veel sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof en een kleine hoeveelheid in de lucht zorgt er al snel voor dat je bewusteloos raakt en als er niet wordt ingegrepen overlijd.

Kun je koolmonoxide herkennen?

Zoals al gezegd kun je de koolmonoxide niet waarnemen. Wel kun je op andere dingen letten. 

Als bijvoorbeeld de gasvlammen van uw gasfornuis oranje of gelig branden in plaats van blauw betekend dat er onvolledige verbranding is. Hierbij ontstaat koolmonoxide.

Gezondheidsklachten zoals: lichte hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid kunnen duiden op koolmonoxidevergiftiging.

Een koolmonoxidemelder herkent de CO voor u. Het is dus aan te raden deze melders te installeren in elk vertrek waarin een apparaat staat dat brandstof verbruikt. (zoals geiser, gaskachel, cv-ketel)

Kun je koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Vaak is de oorzaak van koolmonoxidevergiftiging: een slecht onderhoud van een geiser, gaskachel of cv-ketel. Goed onderhoud is dus belangrijk.

Ook adviseren wij altijd de rookgasafvoer te vervangen als de cv ketel vervangen wordt. Hiermee voorkom je lekkage en de kans op koolmonoxidevergiftiging wordt hiermee beperkt.

Zorg daarnaast voor goede ventilatie en plaats koolmonoxidemelders.

Onderhoud van geiser, gaskachel of cv

Goed onderhoud kan onvolledige verbranding voorkomen en daarmee dus koolmonoxidevergiftiging. Wij kunnen dit onderhoud voor u verzorgen.

Neem gerust contact met ons op.

Meer over onderhoud

Neem contact  met ons op

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo