Pagina wordt geladen ...
zoeken

Legionellabesmetting

De legionellabacterie kan voorkomen in grond of water.  Besmetting vindt plaats via de longen. Aangenomen wordt dat de besmetting plaatsvindt door het inademen van de bacterie in heel kleine druppeltjes (nevel). Door het drinken van water met Legionella wordt je niet ziek.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

ziek

Besmetting met legionella

Iedereen kan legionellose krijgen maar het komt zelden voor dat mensen onder de veertig er ernstig ziek van worden.

Als je ziek wordt van legionella is dit tussen de twee en twintig dagen maar meestal rond de vijfde dag.

Je kunt milde griepachtige klachten zoals: koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten krijgen. Het wordt legionellagriep of pontiac fever genoemd, maar het valt niet te onderscheiden van een “gewone” griep. Meestal gaat het na een paar dagen weer over.

Soms zijn de gevolgen ernstiger, dan veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking (legionellalongontsteking) ook wel veteranenziekte genoemd. Het begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en ziek gevoel. Daarna volgt een longontsteking met hoge koorts. De patiënt is kortademig en hoest. Ook heeft men soms last van braken en diarree. Het kan zeer ernstige gevolgen hebben maar het is goed te behandelen door de juiste antibiotica.

Er bestaat geen inenting tegen de ziekte maar er kan wel veel gedaan worden aan preventie.

terugslagklep 

Preventie

Om een goed idee te krijgen hoe men legionellabesmetting kan voorkomen is het goed te weten hoe de legionellabacterie zich vermenigvuldigd. De bacterie breidt zich vooral uit als het water stil staat en tussen de 20 en 45 graden is.

Waterleidingen die enkele weken niet gebruikt zijn, moeten goed doorgespoeld worden. Laat ook de tuinslang na gebruik goed leeglopen (het achtergebleven water kan namelijk snel opwarmen door de zon, en dus neemt het risico toe).
Denk om het gebruik van apparaten zoals: luchtbevochtigers die werken met verneveling, bubbelbaden, jacuzzi’s maar denkt u bijvoorbeeld ook aan een apneu apparaat. Deze moeten allemaal goed schoongemaakt worden. Bij koffiezetapparaten en stoomstrijkijzers loopt u geen gevaar, de temperatuur van het water komt ver boven de 60 graden.
Een boiler, combi cv-ketel, geiser moet goed afgesteld zijn, minstens 60 graden Celsius.
Met betrekking tot preventie tegen Legionella is er ook veel geregeld in onze wetgeving. Welke regelgeving van toepassing is en welke toezichthouder hier de controle doet is afhankelijk van de locatie (ziekenhuizen en zorginstellingen, badinrichtingen, kampeerterreinen, jachthavens, verblijfsaccomodaties, truckstops/ benzinetankstations met een openbare douche,  boorplatforms, asielzoekerscentra, gevangenissen en soortgelijke inrichtingen, schepen/vliegtuigen, grote evenementen en overige situaties, overige bedrijven en instellingen).

Meer over storingen in installaties

Moeten er wijzigingen plaatsvinden aan uw waterleidingsinstallatie?

De waterleidingbedrijven zullen controles gaan uitvoeren op waterleidinginstallaties, de opmerkingen of aanbevelingen hiervan worden in een rapport omschreven. De werkzaamheden voorvloeiend uit deze rapporten kunnen wij voor u uitvoeren.

Vaak houdt dit in dat er aanpassingen moeten worden gedaan aan dode leidingen en uw installatie eventueel voorzien van terugstroombeveiligingen CA en EA, keerkleppen EA/EB.

Heeft u hierover vragen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo