Pagina wordt geladen ...
zoeken

Beveiliging van uw bedrijfspand of woning

Ook bij brandbeveiliging en inbraakbeveiliging kan gebr. Middelveld een bijdrage leveren.  Uw bedrijfs- of privé-situatie kan veelal veiliger, wij kunnen u adviseren.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

Er zijn verschillende soorten beveiliging:

  • Brandbeveiliging
  • Inbraakbeveiliging

Wat houdt brandbeveiliging in?

Je beveiligt tegen het uitbreken van brand. Dit kan preventief zijn of reactief.

Bij preventieve maatregelen probeer je de brand te voorkomen. Bij reactief tref je maatregelen waardoor een ontstane brand snel kan worden geblust.
Om te weten hoe je brand kunt voorkomen is het noodzakelijk te weten wat brand nou eigenlijk is.

vuur

Wat is brand?

Brand is vuur dat ongewenst is. Er zijn altijd drie factoren noodzakelijk om een brand te laten ontstaan.

  • Brandbare stof
  • Zuurstof
  • Onstekingtemperatuur

De branddriehoek bestaat uit deze factoren. Valt een van deze factoren weg, zal er geen brand ontstaan.

Aan de branddriehoek zijn nog twee factoren toegevoegd die ook invloed hebben op de brand.

  • Mengverhouding
  • Katalysator

De mengverhouding heeft invloed op de brand. Als de brandstof heel fijn verdeeld is met de zuurstof zal het mengsel beter branden. Denk daarbij aan stofexplosies.

Door de katalysator zal er ook sneller brand ontstaan. Bijvoorbeeld bij het barbecueën. Je gooit er een brandbare vloeistof op en de kolen/briketten zullen sneller branden.

Oorzaken van brand

De vier meest voorkomende oorzaken van het ontstaan van een brand in huis ontstaan door:

  • Elektrische apparaten
  • Meterkast, cv -ketel
  • Koken op gas
  • Sigaretten, kaarsen, open haard.

Praktische tips om brand te voorkomen

Om brand of uitbreiding van brand te voorkomen zijn er diverse tips. We zullen hieronder enkele van deze tips geven.

Met betrekking tot elektrische apparaten:

  • Zet apparaten helemaal uit als je weggaat of gaat slapen. Niet op stand-by. Als je niet thuis bent geen draaiende wasmachine, droger, of vaatwasser.
  • Maak het pluizenfilter van de droger goed schoon na elke droogbeurt. Door de combinatie van stof en hitte kan er namelijk snel brand ontstaan. Drogers staan bekend als het meest brandgevaarlijke elektrische apparaat. Maak alle elektrische apparaten vaak schoon. Stofvrij!
  • Laat apparaten niet te lang aan een lader hangen en laat opladers niet in het stopcontact zitten zonder een apparaat om op te laden eraan.
  • Gebruik geen beschadigde verlengsnoeren, haspels en stekkerdozen Koppel deze ook niet aan elkaar en rol haspels af.

Met betrekking tot CV-ketel en meterkast

  • Er zijn nog brandgevaarlijke ketels. Het behoeft geen toelichting dat het belangrijk is deze te vervangen. Goed cv onderhoud is ook belangrijk.
  • De meterkast heeft voldoende ventilatie nodig. Veel mensen gebruiken de meterkast als opslagplaats. Dit is niet de bedoeling.

Met betrekking op koken op gas

Op gas koken levert meer risico op. Er zit meer risico aan op gas koken. De vlam kan in de pan vliegen. De theedoek die op het vuur terecht komt. Je vergeet het gas uit te draaien. Er kan van alles gebeuren.

Denk bij veilig koken op gas aan de volgende dingen:

  • Houdt de pannen vuil- en vetvrij aan de buitenkant.
  • Blijf tijdens het koken bij het gasstel
  • Let op snoeren
  • Houd brandbare spullen uit de buurt van het vuur. Denk dan aan overwanten, vaatdoeken, theedoeken, maar ook je kleding.

Sigaretten, kaarsen, open haard.

Het klinkt heel logisch. Plaats kaarsen veilig, blaas ze uit als je de kamer uitgaat. Zorg dat kandelaars stabiel staan.
Maak je sigaret goed uit voordat je de asbak leegt in de prullenbak
Gebruik het juiste aanmaakmateriaal voor de open haard. Dus geen benzine of spiritus maar aanmaakhout of aanmaakblokjes. Zet een emmer zand naast de open haard zodat je eventueel kunt blussen.

Brandbeveiliging door rookmelder/koolmonoxidemelder, -detector, CO-melder

Gebruik van rookmelders/koolmonoxidemelders red levens!

Tijdens uw slaap kunt u namelijk wel horen maar uw reukvermogen is uitgeschakeld. Daarom is het van groot belang een woning van rookmelders/koolmonoxidemelders te voorzien. Bij vuur komt er niet alleen rook maar ook koolmonoxide vrij, waardoor u nog dieper zult slapen. Koolmonoxide is  geurloos, smakeloos en geurloos. Koolmonoxide is echter zeer giftig omdat het gas voorkomt dat je lichaam goed zuurstof kan transporteren. Een klein beetje rook is voldoende om een rookmelder af te laten gaan. Binnen 5 minuten kan een kleine brand uitgroeien tot een grote uitslaande brand. Meestal is deze periode echter wel genoeg om in veiligheid te komen.

Koolmonoxide komt niet alleen vrij bij open vuur maar het is ook een natuurlijk bijproduct van veel huishoudelijke apparaten.

Het is van groot belang dat er voldoende melders geplaatst worden en op de juiste plaatsen. De koolmonoxidemelder mag bijvoorbeeld niet te dicht bij een muur, raam of deur gehangen worden. Omdat koolmonoxide zich mengt met lucht is het raadzaam een koolmonoxidemelder op kniehoogte te monteren. De rookmelder daarentegen moet hoog aan het plafond of de muur bevestigd worden omdat hitte en rook opstijgen. Plaats de rookmelder op een plek waar de brandgevaarlijke apparaten zich bevinden.

Plaats de rookmelder juist niet: in de keuken, in de badkamer, in de buurt van ventilatieroosters en boven een radiator of verwarmingstoestel.

Wij beschikken over de ervaring u te adviseren over hoeveel rookmelders en/of koolmonoxidemelders er geplaatst moeten worden en ook kunnen wij de melders voor u plaatsen. U kunt de melders afzonderlijk plaatsen, maar ze kunnen ook draadloos doorgekoppeld worden zodat u sneller gewaarschuwd wordt.

ontruimingsinstallatie

Ontruimingsinstallaties

Wat is de functie van een ontruimingsinstallatie?
Het doel van de ontruimingsinstallatie is er voor zorgen dat de in het bouwwerk aanwezige personen gewaarschuwd worden zodat er een snelle en veilige ontruiming kan plaatsvinden.


Stil alarm of luidalarm

Als een luid alarm niet gewenst is kan er ook een stil alarm geïnstalleerd worden. Dit stille alarm waarschuwt alleen de personen die het ontruimingsplan moeten starten en begeleiden.
Bij een luidalarm zijn er meerdere keuzes. Je kunt kiezen voor een combinatie van een gesproken bericht en een geluidssignaal. 
Er kan ook gekozen worden voor een luidalarm dat geïntegreerd zit in de brandmeldinstallatie met signaalgevers en een geluidssignaal. Dan is de bediening verbonden met een brandmeldinstallatie. De bekabeling kan dan gecombineerd worden uitgevoerd.

Wanneer is een ontruimingsinstallatie verplicht?

Als er een brandmeldinstallatie aanwezig moet zijn dan is een ontruimingsinstallatie ook verplicht. Dit is bepaald in het Bouwbesluit.

Voor ontruimingsinstallaties gelden andere regels dan voor brandmeldinstallaties. Als een brandmeldinstallatie niet verplicht is maar u kiest er toch voor om zo’n installatie te plaatsen is het niet automatisch zo dat u ook verplicht bent een ontruimingsinstallatie te plaatsen.

montage ontruimingsinstallatie

Welke soort ontruimingsinstallatie moet er geïnstalleerd worden?

Welke soort ontruimingsinstallatie u moet hebben is afhankelijk van de situatie.

Ter zake doet bijvoorbeeld:

  • Zijn er minder zelfredzame personen aanwezig
  • Hoeveel mensen zijn er totaal in het gebouw
  • Wat is de verhouding van de oppervlakte van een ruimte en het aantal personen die aanwezig kunnen zijn in deze ruimte
  • Hoeveel verdiepingen zijn er

Onderhoud aan ontruimingsinstallatie?

Er zijn regels voor het onderhoud aan de ontruimingsinstallatie. Periodiek moet het systeem gecontroleerd worden en het moet worden onderhouden.

Degene die het onderhoud pleegt is verantwoordelijk voor een periodieke controle, inspectie, preventief onderhoud en eventuele reparaties. Dus ook na het plaatsen heeft een ontruimingsinstallatie aandacht nodig. Degene die het onderhoud doet moet in het bezit zijn van een bewijs van vakbekwaamheid.

Verschil en overeenkomst tussen een ontruimingsinstallatie en een brandmeldinstallatie?

Een brandmeldinstallatie heeft als doel een brand te ontdekken en te melden in een vroeg stadium.

Soms sturen brandmeldinstallaties ook signalen naar andere installaties zoals liften, blusinstallaties of de ontruimingsinstallatie.

Soorten alarm, type A en B

Slow whoop (ontruimingssignaal). De sirene geeft een geluid van 106 dB. Dit is het teken dat alle aanwezigen het gebouw rustig moeten verlaten, dit alarm valt onder type B. Dit type wordt het meest toegepast.
Ook is er een alarm met gesproken woord. Dit valt onder type A.

Functiebehoud van de installatie

Tijdens een brand zal de installatie moeten blijven werken. Onder functiebehoud wordt verstaan dat de fysieke verbinding die voor de overdracht van informatie zorgt gegarandeerd is.

Bij een ontruimingsinstallatie is de tijd dat dit gegarandeerd moet zijn 30 minuten. (dit is ook het geval bij brandmeldinstallaties)
De fysieke verbinding wordt verkregen door een kabel. Om dus functiebehoud te garanderen wordt er gebruik gemaakt van brandwerende (brandvertragende) kabel.

 

Kabels ten behoeve van de brandbeveiliging

Brandbeveiliging in productie-omgeving

Door het hele pand zijn handmelders (slow-whoop) geïnstalleerd. Op de foto zijn de monteurs zijn bezig met het leidingwerk/kabeltrekken ter voorbereiding.

Inbraakbeveiliging door aanbrengen goede verlichting

Goede verlichting draagt bij aan het voorkomen van inbraak.

Door buitenverlichting die op beweging reageert te installeren geeft u een inbreker geen extra privacy. Het feit dat de lamp “zomaar” kan aanspringen maakt inbrekers erg onzeker. Wij kunnen u adviseren op het gebied van verlichting rond uw woning of bedrijfspand. We houden hierbij rekening met energie zuinige oplossingen. Veelal wordt LED verlichting toegepast, ledlampen zijn zuiniger en gaan daarnaast ook langer mee.

Meer informatie over LED lampen

Informatie of advies met betrekking tot beveiliging?

Wilt u informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact met ons opnemen

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo