Warmteservice en duurzame energie in woning. Wat is een energielabel en EPC norm? Wat betekent dit voor uw verwarmingsapparatuur. Lonen duurzame installaties? Bespaart het kosten? Wat zijn duurzame installaties en wat heeft het voor invloed opverwarmingsapparatuur, cv-ketels, geisers, airconditioning en waterpompen, zonnepanelen, zonneboiler, WTW.
De overheid speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van duurzame energietoepassingen want sinds januari 2015 hebben zij het energielabel voor woning in het leven geroepen. Elke woning in Nederland heeft in deze tijd een voorlopig energielabel gekregen. Naast het energielabel heeft de overheid ook sinds 1995 de EPC (Energieprestatie coëfficiënt) norm in het leven geroepen voor nieuwbouw woningen. Meer weten over EPC en energielabel en wat dit soort maatregelen voor u betekenen?
Een energielabel heeft u nodig bij het verkopen of verhuren van uw woning. Wanneer u bouwkundige of installatietechnische maatregelen hebt genomen (denk aan het isoleren van uw woning of het installeren van duurzame energietechnieken) kunt u dit aangeven en hiermee een definitief label aanvragen. Een energielabel kan de verkoopprijs of de huurwaarde beïnvloeden
Wilt u weten welk voorlopig energielabel toegekend is aan uw woning? Dan kunt u dit opzoeken op een speciale website: www.zoekuwenergielabel.nl.
Sinds 1995 is de EPC (Energieprestatie coëfficiënt) norm in het leven geroepen. Deze normering wordt gebruikt bij nieuwbouw woningen. De EPC berekening vereenvoudigd uitgelegd is een getal waarbij wordt aangegeven hoeveel energetische efficiëntie een woning benodigd heeft. Als ijkpunt hebben ze hierbij een woning genomen uit het bouwjaar 1990, de EPC van de toenmalige modelwoning is gesteld op 1,0. Een EPC norm van 0,4 betekend dat de woning de woning nog maar 40% van de energie gebruikt dan de modelwoning.
De overheid vindt het belangrijk om nieuwbouwwoningen zo energiezuinig mogelijk te krijgen. Om dit te kunnen meten is in 1995 de EPC-norm tot stand gekomen. De verlaging van de EPC norm in de nieuwbouw woningen zal in 2015 verder worden doorgevoerd. Het doel hiermee is om op termijn (in het jaar 2020) toe te werken naar energie neutrale nieuwbouw. Energieneutraal en dus een EPC van 0,0 houdt in dat er geen energietoevoer van buitenaf meer nodig is die afkomstig is van fossiele of nucleaire brandstoffen.
Een logisch gevolg van de maatregelen van de overheid is dat woningen met een hoger energie label meer gewild worden in de toekomst. Dat maakt dat het investeren in duurzame energietechnieken in een ander daglicht komt te staan. Naast het bouwkundig isoleren van woningen zijn er veel interessante technieken welke ook kunnen worden toegepast in bestaande woningen. Hierbij kan er gedacht worden aan:
Duurzame energie bespaart kosten. Bekijk de website van de rijksoverheid over dit duurzame energie. Gebr. Middelveld kan u van dienst zijn bij de aanleg en installatie van duurzame energie-toepassingen zoals:
Gebr. Middelveld is specialist in warmteservice o.a. in de woningbouw zoals: