Pagina wordt geladen ...
zoeken

Twee woningen samenvoegen

Bij het samenvoegen van twee woningen wordt uw woning uiteraard groter, de functionele kwaliteit wordt groter en daarmee ook het woongenot. Maar mag dit zomaar? En wat voor werkzaamheden komen er dan bij kijken? Vragen waarop u op deze pagina een antwoord vindt.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

Welke werkzaamheden vloeien voort uit samenvoegen?

Met het samenvoegen wilt u waarschijnlijk ook een andere indeling voor uw woning. Het doel is veelal: meer leefruimte.

Een grotere keuken, huiskamer, badkamer etc. Als de woning anders moet worden ingedeeld brengt dit diverse werkzaamheden met zich mee.
Denk dan bijvoorbeeld aan het verwijderen van draagmuren en installaties die gekoppeld moeten worden: watermeter, elektra/gas, cv-installatie.

Toestemming van de gemeente

U heeft de keuze gemaakt, u wilt twee woningen samenvoegen. Maar mag dit?
Tenzij anders bepaald heb je toestemming nodig van de gemeente om twee woningen samen te voegen. U onttrekt een woning aan het woningbestand, daarom is er een onttrekkingsvergunning nodig. Er is vaak een omgevingsvergunning nodig, het bestemmingsplan moet het toestaan.

De maximale oppervlakte die het bestemmingsplan voor een woning voorschrijft mag bij het samenvoegen van woningen niet overschreden worden. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente kunt u informatie opvragen over deze voorwaarden.

woningen samenvoegen

Van twee woningen één maken

Onze opdrachtgever heeft van twee woningen één gemaakt. Bij een samenvoeging moeten er diverse installatiewerkzaamheden uitgevoerd worden.

Allebei de woningen hebben uiteraard een contract met een NUTS-voorziening, hiervan kan er 1 vervallen. De voedingen van de vervallen NUTS-aansluitingen worden dan doorgekoppeld naar de nieuwe NUTS-aansluiting.

nieuwe meterkast

Meterkast vervalt

Er zijn twee meterkasten en in de nieuwe situatie wordt alles in 1 meterkast ondergebracht.

De keuze waar de nieuwe meterkast is geplaatst is gemaakt op basis van de ruimte die deze kast heeft. De kleinste vervalt nu. Bijkomend voordeel is dat de meeste groepen van de woning aan de kant van de nieuwe meterkast zitten. De nieuwe meterkast is in plaats van1 fase, 3-fasen, volgens de nieuwe richtlijnen.

CV installatie

Met betrekking tot de cv-installatie zijn de ketels verwijderd en worden vervangen door een ketel met een groter vermogen.

De twee leidinsystemen zijn gekoppeld.

kabels wegwerken

Kabels wegwerken

Ten behoeve van de televisieaansluiting is er een buis in de wand ingebouwd waardoor de kabels kunnen lopen. Zo heb je niet hele bossen draden lopen en ziet het geheel er netjes uit.

Wandcontactdozen (stopcontacten)

De stopcontacten zaten in de oude situatie nog hoger aan de muur maar deze zijn verzet naar beneden op 30 cm van de grond, ook waren ze in de oude situatie nog niet geaard wat nu wel het geval is.

doucheruimte samengevoegde woningen

Badkamer

De muren tussen de woningen zijn deels uitgebroken en omdat de twee onder een kapwoning in spiegelbeeld was zaten de badkamers tegen elkaar aan.

In eerste instantie was het de bedoeling om het toilet te plaatsen tussen twee muurtjes. Maar uiteindelijk is besloten hier een doucheruimte te maken. Zo proberen we in samenspraak met onze opdrachtgever altijd de beste oplossing te kiezen.

Van twee woningen één maken?

Heeft u plannen om van twee woningen één te maken? Neem dan gerust contact met ons op om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen.

Door onze ervaring hebben wij inzicht in welke werkzaamheden er moeten plaatsvinden. Ook denken wij met u mee voor de meest praktische oplossingen.

Neem contact met ons op

Meer over installatietechniek

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo