Informatie aanvragen Vacatures
0528-263684

Zinkwerk aan een nieuwbouwwoning

Zinkwerk is een ambachtelijk vak. Bij deze nieuwbouw woning is het bloemkozijn bedekt met zink. Ook de dakranden worden afgewerkt met zink. Zink heeft een mooie uitstraling, heeft een lange levensduur en is onderhoudsvrij.

Zinkwerk aan een bloemkozijn

Zinkwerk moet ventileren

Een bloemkozijn is een kozijn waarbij het zo lijkt dat deze geplaatst is op de gevel. Hierdoor ontstaat een diepere vensterbank. U hebt dus meer ruimte voor de bloemen/planten. Het kozijn ligt gelijk aan de buitenzijde van het buitenspouwblad, of steekt zelfs wat uit.

Dit kozijn wordt bekleed met zinkwerk. Zinkwerk moet gemonteerd worden op ruw hout, er moet namelijk voldoende ventilatie zijn tussen de zink bedekking en de constructie. 

Blok item large

Ontwerp zinkwerk

Het houtwerk van het kozijn wordt opgemeten door onze monteur en aan de hand van deze metingen maakt de monteur een ontwerp hoe hij het kozijn gaat bekleden.

De verschillende zinkstukken worden aan de hand van dit ontwerp op maat besteld bij onze leverancier. Ook wordt er gebruik gemaakt van standaard insteekprofiel.

Gereedschap

Zink bewerkenZink zet uit

In de zinkstukken worden gaatjes geknipt met een speciale kniptang. Deze gaatjes geven voldoende ruimte om het zinkwerk uit te laten zetten en het zink kan zo worden vastgezet met asfaltnagels.

Asfaltnagels hebben een grote, ronde kop en zijn verzinkt, roest krijgt dus geen kans.

Er wordt een bender gebruikt om het plaatwerk van zink om te kanten. Verder gebruikt onze monteur o.a. een:

  • linkse kniptang
  • rechtse kniptang
  • zettang
  • soldeerbranderset

De linkse of rechtse kniptang zijn niet bedoeld voor links- of rechtshandige personen. Afhankelijk van wat er geknipt moet worden wordt de linker of de rechter schaar gebruikt.

Solderen

Solderen zinkwerk

Als alle delen zijn geplaatst worden de hoeken gesoldeerd. Bij dit solderen moet gebruik gemaakt worden van een soldeerbout van meer dan 500 gram, deze soldeerbout wordt op de juiste werktemperatuur gebracht, dit is minimaal 250 graden Celsius.

Er wordt soldeervloeistof gebruikt om vervuiling van de soldeerverbinding tegen te gaan. Bij het solderen wordt tin toegevoegd om de verbinding te maken.

Zinkwerk aan de dakrand

klang zinkwerkklang zinkwerk

Eerst worden er klangen op het dakleer gespijkert. Daarop worden de zinken afdekkers blind gemonteerd.

De naden worden gesoldeerd zodat het het een waterdichte verbinding wordt.

 zinkwerk